Joga kopā ar bērnu! Cik bieži, cik ilgi, no kāda vecuma?

JOGA TEV UN BĒRNAM

Tu esi sava bērna pirmais jogas skolotājs. Neskatoties uz tavu fizisko sagatavotību, tu un tavs bērns varat praktizēt un apgūt jogu kopā. Joga palīdz izveidot labākas attiecības un attīstīt pacietību un līdzjūtību starp ģimenes locekļiem. Turklāt praktizējot kopā ģimenē, tu spēsi pilnībā izbaudīt jogas garu, kurš ir brīvs no savstarpējās sacensības un salīdzināšanas.

KAD SĀKT?

Bērni var sākt jogot jau no triju, četru gadu vecuma. Bērni vislabāk uztvers jogu un tajā piedalīsies, ja to pasniegsi kā spēli. Pozas, kas pieprasa līdzsvaru, spēku un koordināciju, iesākumā var būt īsts izaicinājums, taču ar tavu atbalstu, bērns iegūs daudz vairāk – uzticību, pārliecību par sevi un pozitīvu pašnovērtējumu.

CIK BIEŽI?

Ģimenes jogas laiks ir ļoti īpašs tev un tavam bērnam. Izvēlies dienu un laiku un padari to par ieradumu; rituāls, rutīna un disciplīna ir svarīgas prakses sastāvdaļas. Tieši caur regulāru praksi tu iegūsi vislabāko fizisko, psiholoģisko un emocionālo labumu.

CIK ILGI?

Tik ilgi, cik vien tavs bērns spēj noturēt uzmanību. Pārtrauc nodarbību, kad tavs bērns nogurst vai zaudē interesi. Ja tavam bērnam ir jebkādi fiziski ierobežojumi, pirms uzsākt jogas nodarbības mājās, konsultējies ar profesionālu jogas skolotāju. Īpašas adaptācijas un pozas atvieglojumi ir iespējami jebkurā situācijā.

IEMĀCIES KLAUSĪTIES

Apsēdies ar sakrustotām kājām. Izmanto salocītu segu vai spilvenu, ja tas tev palīdz sēdēt taisnāk. Bērns var sēdēt vai nu tev klēpī vai tev priekšā. Aizver acis un atver ausis. Iedrošini bērnu ieklausīties savā elpā. Liec to aprakstīt! Vai tā ir īsa vai gara, maiga vai skaļa, dziļa vai sekla? Liec novietot rokas uz diafragmas. Pajautā, kas notiek ieelpas un izelpas brīdī? Roku kustības tiek iepazīstinātas, lai izstaipītu visu ķermeni. Izstiep rokas uz sāniem un augšup, noapaļojot savu ķermeni. Stāsti savam bērnam, ka tu pulcē ap sevi saules enerģiju. Tu esi gaisma un spīdi kā saule.  Atkārto trīs reizes.

KAĶA STIEPŠANĀS

Vispirms sāc atrodoties ar plaukstām un ceļiem uz grīdas. Plaukstas zem pleciem un ceļi zem gurniem. Ar izelpu apsēdies atpakaļ uz saviem papēžiem, vēders pie augšstilbiem un piere pie grīdas. Ar ieelpu atgriezies sākumpozīcijā. Kusties saskaņā ar savu elpu.  Saki bērnam, lai apsēžoties tas ieņaudas kā kaķis.  Tas radīs īpašu apziņu par elpas un kustības vienotību. Atkārto 4-6 reizes. Atpūties bērna pozā pāris ieelpas/izelpas.

KOBRA

Čūskām nav roku un kāju, tāpēc kājas saliec kopā un rokas nolaid sev gar sāniem. Ar ieelpu cel krūtis uz augšu; ar izelpu laid atpakaļ uz grīdas. Liec bērnam izelpas brīdī šņākt kā čūskai. Veic šo pozu plūstoši  3-4 reizes, dari to savienojoties ar elpu. Pēc tam noturi katru pozīciju statiskā pozā 3-5 elpas.  Novērtē savas elpas kvalitāti, kad tu noturi pozu. Ja tā kļūst īsa vai sekla, tad atpūties. Pajautā bērnam, vai viņa elpa ir dziļa, gara un maiga.

SUŅA POZA AR SKATIENU LEJUP

Atrodies ar ceļiem un plaukstām pie grīdas, ar izelpu celies augšā, iztaisnojot kājas. Ar ieelpu, ceļus virzi atpakaļ pie grīdas. Ar izelpu rej, gaudo vai smilksti. Atkārto 3 reizes.  Ja tu spēj noturēt suņa pozu ilgāku laiku, tad dari to un tajā laikā liec bērnam rāpot kā kucēnam zem sevis vai līst kā čūskai. Vai arī ar pēdām virzīties atmuguriski augšup pa tavu kāju aizmuguri, nonākot galvasstājā ar atbalstu.

BĒRNA POZA, KOKA POZA
Atpūties bērnu pozā. Iedrošini bērnu ieklausīties elpā un aprakstīt to. Vai tajā ir kādas izmaiņas?

Tad tu kļūsti par mazu sēkliņu. Kāds koks no tās izaugs? Sāc augt. Stāviet taisni, sānu pie sāna savienojot papēžus un iedomājieties kā no pēdām dziļi zemē ieaug jūsu koka saknes. Nostājieties koka pozā.  Rokas virziet kopā vai nu lūgšanu mudrā vai augšup sev virs galvas. Atkārtojiet uz otru pusi. Pamēģini šo pozu veikt ar aizvērtām acīm vai paceļoties uz pirkstgaliem.

LAIVAS POZA
Sēdiet seju pret seju un  ar pēdu pirkstiem  saskaroties, sadodoties rokās. Sēdiet taisni, paceliet kājas augšā un atbalstiet pēdas kopā. Iztaisnojiet kājas.

TILTA POZA AR ATBALSTU
Ir svarīgi izstaipīt vēderu pēc vēdera muskuļu savilkšanas. Atpūties atkal bērna pozā un liec bērnam apsēsties sev virsū. Jūsu sēžamvietas saskaras.  Liec bērnam liekties uz aizmuguri un uzgulties uz tavas muguras (jūsu abu muguras sakaras). Ja iespējams, liec bērnam izstiept rokas augšup taisni pāri galvai, tā lai tu vari satvert viņas plaukstu locītavas. Atpūties pēc tam 5 ieelpas/izelpas un atkārto vēlreiz ja vēlies.

SAGRIEZIENS SĒDUS

Sēdi viens pret otru ar sakrustotām kājām. Jūsu ceļgali saskaras.  Labo roku virzi sev aiz muguras, bet kreiso priekšā krusteniski. Ar savu labo roku turiet otras personas kreiso roku.  Ar ieelpu sēdiet taisni, maigi iešūpojieties un ielūkojoties viens otram acīs. Ar izelpu, sagriezieties un skatieties sev aiz muguras. Atkārto 2-3 reizes un tad noturi pozu 3-5 ieelpas/izelpas. Atkārto uz otru pusi.

ATPŪTIES

Atpūta jogā ir tikpat svarīga kā aktīvā daļa. Apgulies uz muguras, saliec kājas un ceļgalus virzi sev klāt. Apķer ceļgalus un noturi šo pozu dažas elpas. Tad apgulies uz muguras, iztaisno kājas un atpūties šavāsanā. Bērns var gulēt tev blakus vai tev uz vēdera.  Aizveriet acis un atveriet ausis. Ieklausieties elpā. Kāda tā ir? Palieciet guļus dažas minūtes un pilnībā atbrīvojaties.  Lai izietu no pozas, pastiep rokas taisni augšā sev virs galvas un sagriezies uz sāna un lēnām celies augšā. Salieciet plaukstas kopā, paklanieties, pasakiet paldies un “Namaste!”

Autore: Darlēna D’Arezzo ir Kids’ Yoga Circle dibinātāja un direktore un vada jogas nodarbības ģimenēm.

Foto: https://www.freepik.com/

No posts found.