Traumas jogas praksē

Joga var būt izcila fiziska aktivitāte un relaksācijas metode, bet tāpat kā jebkura cita fiziskā aktivitāte, jogas prakse var rasties traumas. Biežākās traumas jogas praksē ietver:

  1. Sastiepumi no neapdomīgas, nepareizi veiktas kustības: Dažreiz jaunie jogas praktizētāji, kuri vēlas sasniegt lokanību vai ķermenim nedabisku kustību, var pārspīlēt un radīt stresu locītavām, muskuļiem vai saitēm. Nepareizi izpildītas āsanas vai pārāk straujas pārejas starp tām var izraisīt traumas.
  2. Muguras problēmas: Nepareiza muguras iztaisnošana, sasprindzinājums vai pārspīlēta sagriešana var izraisīt muguras sāpes vai traumas, it īpaši, ja jogas prakse tiek veikta bez pienācīgas uzmanības un nepamatotām gaidām.
  3. Rokas un plaukstu traumas: Dažām āsanām ir lielu slodzes uz rokām un plaukstām, it īpaši, ja to nepareizi izpilda saliektās pozas vai īpaši fiziski grūtas kustības, piemēram, pulksteņa pozas.
  4. Locītavu pārslodze: Noteiktas āsanas vai kustības, piemēram, saliekšana un pagriešana, var izraisīt locītavu pārslodzi, īpaši, ja praktizētājs mēģina sasniegt nepareizu pozu vai piespiest sevi turēt pozas, kas viņam nav piemērotas.
  5. Elpošana un tās intensitāte: Nepareiza elpošana, ātrs kustību tempa mainījums vai pārāk liela intensitāte bez pienācīgas sagatavošanās var izraisīt pat sirdsdarbības izmaiņas, it īpaši, ja praktizētājs nav pietiekami uzsildījies. Ir bijuši gadījumi, kad intensīva kundalini elpošana ir izraisījusi spriedzes pneimotoraksu, vai mentāla rakstura nobīdes.

Lai izvairītos no traumām jogas praksē, ir svarīgi rūpīgi klausīties savu ķermeni, sekot instrukcijām un pakāpeniski progresēt no vieglām asanām uz sarežģītākām, ņemt vērā savu fizisko formu un iesaistīties jogas praksē ar piesardzību. Joga jāpraktizē saskaņā ar individuālajām vajadzībām un iespējām, konsultējoties jogas skolotāju, kurš būtībā uzņemas atbildību par jogas skolnieku-iesācēju.

Foto: https://www.deviantart.com/artonline/art/0027-DJA-Black-White-Zebra-Tree-Pose-Nude-Yoga-542125253

No posts found.