ŠILADŽITS (SHILAJIT)

Šiladžits (Shilajit) ir dabiska sveķveida viela, kas izveidojas kalnos, galvenokārt Himalajos, kā arī citos kalnu reģionos. Tas rodas no senu augu un organiskā materiāla sadalīšanās zem augsta spiediena un temperatūras. Tūkstošiem gadu šiladžits tiek izmantots ajūrvēdas medicīnā, jo tiek uzskatīts, ka tam ir daudz veselības ieguvumu. Tas satur bagātīgu minerālu un humīnskābes sastāvu, kas var palīdzēt uzlabot enerģijas līmeni un samazināt nogurumu. Šiladžits tiek saistīts ar antioksidantu īpašībām, kas palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem un aizsargāt šūnas. Tas arī var uzlabot smadzeņu darbību un atbalstīt kognitīvās funkcijas. Turklāt šiladžitam tiek piedēvētas pretiekaisuma un imūnsistēmu stiprinošas īpašības. Savienojumā ar šiem efektiem šiladžits tiek uzskatīts par tonizējošu vielu, kas veicina vispārēju labsajūtu un veselību.

Kā lietot ŠILADŽITU?

Šiladžitu parasti lieto kā uztura bagātinātāju, un to var atrast gan pulvera, gan sveķu, gan kapsulu formā. Lai pareizi lietotu šiladžitu, jāievēro šādi ieteikumi:

  1. Devas noteikšana: Ieteicamā dienas deva parasti ir no 300 mg līdz 500 mg, bet ir svarīgi ievērot ražotāja norādījumus vai konsultēties ar ārstu.
  2. Lietošanas laiks: Šiladžitu parasti lieto divreiz dienā, vēlams no rīta un vakarā, lai uzturētu enerģijas līmeni visas dienas garumā.
  3. Uzņemšana ar ūdeni vai pienu: Šiladžitu var izšķīdināt siltā ūdenī, tējā vai pienā. Piena lietošana tiek uzskatīta par tradicionālu metodi ajūrvēdas praksē, jo tas palīdz organismam labāk absorbēt šiladžita aktīvās vielas.
  4. Cikla lietošana: Lai izvairītos no ķermeņa pieraduma, šiladžitu bieži lieto ciklos, piemēram, 4-6 nedēļas, pēc tam uztaisot pārtraukumu.
  5. Saderība ar uzturu: Ieteicams to lietot tukšā dūšā vai pirms ēšanas, lai uzlabotu vielmaiņu un uzturvielu uzsūkšanos.
  6. Kontrindikācijas: Cilvēkiem ar noteiktiem veselības stāvokļiem, piemēram, augstu dzelzs līmeni asinīs, grūtniecēm vai zīdītājām, pirms šiladžita lietošanas jākonsultējas ar ārstu.

Lietojot pareizi, šiladžits var sniegt dažādus veselības ieguvumus, piemēram, enerģijas pieaugumu, imunitātes stiprināšanu un smadzeņu darbības uzlabošanu.

Ar ko atšķiras ŠILADŽITS un MUMIJO ?

Šiladžits un mumijo ir ļoti līdzīgas vielas, un bieži vien šie termini tiek lietoti savstarpēji aizvietojami, taču pastāv dažas atšķirības atkarībā no izcelsmes reģiona un ķīmiskā sastāva.

  1. Izcelsme:
    • Šiladžits: Galvenokārt tiek iegūts Himalaju kalnos, kā arī citos kalnu reģionos, piemēram, Altaja un Kaukāza kalnos. Tas veidojas, kad augu materiāli un minerāli saspiežas zem augsta spiediena un temperatūras vairāku tūkstošu gadu laikā.
    • Mumijo: Dažreiz tiek uzskatīts par to pašu vielu kā šiladžits, taču tradicionāli tas tiek iegūts dažādos reģionos, piemēram, Sibīrijā, Centrālajā Āzijā un citos kalnu reģionos. “Mumijo” nosaukums biežāk tiek lietots Krievijā un bijušajās Padomju Savienības valstīs.
  2. Ķīmiskais sastāvs:
    • Šiladžits: Satur augstu humīnskābju un fulvīnskābju koncentrāciju, kā arī plašu minerālu spektru, kas padara to par ļoti efektīvu ķermeņa atjaunotāju un enerģijas avotu.
    • Mumijo: Var būt līdzīgs sastāvs, bet atkarībā no ģeogrāfiskās atrašanās vietas tā minerālvielu un aktīvo vielu saturs var atšķirties. Dažos gadījumos mumijo satur mazāk humīnskābju salīdzinājumā ar šiladžitu.

Kur nopirkt šiladžitu ?

Šiladžitu var iegādāties dažādās vietās gan tiešsaistē, gan fiziskajos veikalos. Dažas no populārākajām vietām, kur nopirkt šiladžitu, ir:

  1. Tiešsaistes veikali:
    • Amazon: Lielākajā daļā valstu Amazon piedāvā plašu šiladžita produktu klāstu, tostarp sveķu, kapsulu un pulvera veidā.
    • iHerb: Starptautiski pazīstams veselības produktu veikals, kas piedāvā kvalitatīvus šiladžita produktus.
    • Oficiālie ražotāju veikali: Daži uzņēmumi, kas specializējas šiladžita ražošanā, piedāvā to tieši savos tīmekļa veikalos (piemēram, Pure Himalayan Shilajit, Dabur).
  2. Veselības produktu veikali:
    • Biotēkas un ekoveikali: Latvijā un citur bieži pieejami veselības un uztura bagātinātāju veikalos, piemēram, Biotēka, Bioss un citos.
    • Ajūrvēdas preču veikali: Specializētie veikali, kas pārdod ajūrvēdas produktus, bieži piedāvā šiladžitu.
  3. Aptiekas un fitoterapijas veikali:
    • Dažās aptiekās un dabiskās medicīnas specializētajos veikalos var būt pieejams šiladžits kā uztura bagātinātājs.

Pērkot šiladžitu, ir svarīgi izvēlēties uzticamus ražotājus un pievērst uzmanību produkta izcelsmei, lai nodrošinātu kvalitāti un autentiskumu.

Kāda garša ir ŠILADŽITAM?

Īstajam šiladžitam ir ļoti izteikta un specifiska garša, ko daudzi uzskata par nepatīkamu. Tā garša bieži tiek raksturota kā:

  1. Rūgta: Šiladžitam ir izteikts rūgtums, kas ir saistīts ar tā augsto minerālvielu un organisko vielu saturu.
  2. Zemīga: Tā garša atgādina zemi vai minerālus, jo tas satur dažādus minerālus un humīnskābes, kas iegūtas no kalnu augsnes.
  3. Dūmu un sveķu pieskaņa: Šiladžitam var būt viegli dūmu vai sveķu piegarša, kas atspoguļo tā dabisko sveķveida struktūru.
  4. Skāba pēcgarša: Daži cilvēki min, ka šiladžitam ir arī nedaudz skābena pēcgarša, kas var būt diezgan spēcīga.

Tā kā garša ir ļoti spēcīga, daudzi izvēlas to sajaukt ar ūdeni, pienu, tēju vai citu šķidrumu, lai mazinātu šo intensitāti un padarītu lietošanu patīkamāku.

Autors; yogi.lv

No posts found.