Egle spēj ne tikai mūs priecēt, bet arī spēcināt

Tikai retais Ziemassvētku laikā iztiek bez zaļsvārces eglītes. Taču egle spēj ne tikai mūs priecēt – arī spēcināt.

Veselības stiprināšanai noder parastās egles jaunās zaru galotnītes jeb egļu pumpuri, zaļoksnēji čiekuri, skujas un sveķi.

Egle ir bagātīga ēterisko eļļu, miecvielu, flavonoīdu un dažādu minerālvielu krātuve. Visvairāk ēteriskās eļļas ir skujās, tās satur arī nedaudz askorbīnskābes.

Visām egles drogām piemīt pretmikrobu efekts. Bioloģiski aktīvās vielas pumpuros un čiekuros iedarbojas pret spazmām, vairo urīna izdali, veicina asinsrades procesus, regulē vielmaiņu. No egļu sveķiem iegūst ēterisko eļļu, kas kairina un sekmē bronhu dziedzeru sekrēciju, palīdz mazināt sāpes.

Pumpuru un zaļoksnēju čiekuru novārījumu gatavo koncentrācijā 1:8 un lieto augšējo elpceļu, angīnas, hroniska mandeļu iekaisuma, bronhīta u. c. gadījumos inhalācijām un rīkles skalošanai.

Zaļo čiekuru, egļu pumpuru un skuju novārījumu, 0,5-1,5 kg drogas vārot 3-51 ūdens un ļaujot ievilkties, pievieno vannai reimatisma un podagras, locītavu un kaulu sāpju remdēšanai.

Jaunās egļu galotnītes un skujas izmanto organismu spēcinoša vitamīnu dzēriena pagatavošanai. Skujas nomazgā, sasmalcina, pārlej ar vārītu ūdeni (1:5 vai 1:10), kam garšas uzlabošanai pievieno cidoniju sulu vai sīrupu. Dzer pa 2/3 glāzes pirms ēšanas.

Pret klepu un augšējo elpceļu slimībām noder egļu sveķi, ko, sakausētus (1:1) ar bišu vasku vai sajauktus ar medu, sūkā vai lieto inhalācijām.

! Nepārspīlējiet ar egļu drogu iekšķīgu lietošanu, jo tās var kairināt gremošanas trakta gļotādu un izraisīt citus nevēlamus simptomus.

Attēls: freepik

No posts found.