Dabas līdzekļi cīņā ar galvassāpēm

Spriedzes radītas galvassāpes rodas no raizēm, nervozitātes, acu pārpūles, kā arī neērtas ķermeņa pozas vai plecu un kakla muskuļu sasprindzinājuma dēļ. Migrēnas tipa galvassāpes izraisa asinsvadu paplašināšanās galvā. Galvassāpes var izraisīt arī saaukstēšanās, gripa, alerģija, gremošanas traucējumi.

Tēja pret spriedzes radītām galvassāpēm

Ingvers mazina sāpes izraisošu vielu veidošanos organismā. Kumelītes un liepziedi ir maigi atslābinošs līdzeklis, kas mazina emocionālo un fizisko spriedzi.

250ml ūdens

1 tējkarote svaigi sasmalcinātu ingvera sakneņu

1 tējkarote kaltētu kumelīšu ziedu

1 tējkarote kaltētu liepziedu

Ingveru 5 minūtes karsē ūdenī noslēgtā traukā. Noņem no uguns, pievieno kumelītes un liepziedus un atstāj ievilkties 10 min. ja vēlas, saldina tēju. Dzer karstu.

Galvassāpju mazināšana ar aromterapijas kompresi

Lavanda mazina fizisku un garīgu stresu, bet majorānam piemīt izteiktas nomierinošas īpašības. Iepilina 5 pilienus lavandas un 5 pilienus majorāna ēteriskās eļļas bļodā ar vēstu ūdeni. Iegremdē ūdenī divus mazgājamos sūkļus, tos viegli nospiež. Apguļas un uzliek vienu sūkli uz pieres, bet otru mugurpusē pie kakla. Jāatpūšas 30 minūtes.

Lavandas masāža

Spriedzes izraisītu galvassāpju mazināšanai deniņos iemasē pāris pilienus lavandu ēteriskās eļļas.

Baldriāns pret sāpēm

Baldriāns palīdz atbrīvoties no spriedzes radītām sāpēm un migrēnas. Ik pēc 30 minūtēm izdzer pustējkaroti karstā ūdenī izšķīdināta baldriāna ekstrakta, līdz sāpes norimst. Līdz 3 tējkarotēm dienā.

Pēdu pelde pret galvassāpēm

Lai mazinātu galvassāpes, kāju pēdas uz 15 minūtēm iemērc spainī ar tik karstu ūdeni, cik vien var izturēt. Vienlaikus nospiež ledainā ūdenī iemērktu drānu un pieliek šo auksto kompresi sev pie pieres, deniņiem un kakla mugurpusē vai citā sāpošā vietā.  Karstais ūdens paplašina asinsvadus un uzlabo asinsriti pēdās, bet aukstā ūdens komprese sašaurina galvas asinsvadus, palēninot asiņu plūsmu un mazinot galvassāpes.

Gļotu izdalīšana

Pikants ēdiens, piemēram, mārrutki un čili pipari, pastiprina asinsriti un veicina gļotu izdalīšanos no deguna blakusdobumiem jeb sinusiem, tādējādi mazinās gļotu sastrēgums un galvassāpes, ko tas izraisa.

Masāža pret spriedzes radītām galvassāpēm

Spriedzes izraisītas galvassāpes var mazināt akupresūra. Uzliek pirkstus uz muguras vietā, kur mugurkauls savienojas ar galvaskausu. Tad pirkstus apmēram 5cm virza uz sāniem gar galvaskausa pamatni, līdz sajūt nelielu bedrīti. Šie punkti piespiežot ir nedaudz sāpīgi. Tos stingri piespiež ar četru pirkstu spilventiņiem un veic ar pirkstiem rotējošas kustības. Jo stingrāk masē šos punktus, jo labākus rezultātus iegūst. Jāelpo dziļi un jāiztēlojas, ka ar katru ieelpu galvassāpes mazinās. Masāžu veic vienu līdz trīs minūtes un atkārto, cik bieži vien vēlas.

Ingvers pret migrēnu

Tiklīdz parādās pirmās migrēnas pazīmes, jādzer glāzes ūdens, kurā iemaisīta viena trešdaļa tējkarotes ingvera pulvera. Ingverā ir iekaisumu un sāpes mazinošas vielas, kuras var apturēt migrēnas lēkmi.

 Autors: Lorela Vukovica Foto: deviantart.com/sandrawinther, info: Zaļā Aptieka, Izdevniecība Nordik

No posts found.