Kurkuma kā zāles

Pluss ir tas, ka kurkumā ir vielas, kas pagarina pārtikas produktu uzglabāšanas laiku. Kosmētikā kurkumu lieto izsitumu un piņņu likvidēšanā, turklāt šādas maskas ir ļoti viegli pagatavot mājas apstākļos. Indieši jau sen to lieto kā kosmētikas līdzekli, kas uzlabo sejas krāsu, attīra ādu, atver sviedru dziedzerus, kā arī uzlabo vielmaiņas procesus un palīdz organismam atbrīvoties no toksīniem un sāļiem.

Kurkumu kopā ar medu izmanto ārīgi sasitumu, sastiepumu un locītavu iekaisumu ārstēšanai. Gī sviestu kopā ar kurkumu lieto pret augoņiem. Turklāt kurkuma apstādina asiņošanu un sadziedē brūces, piemēram nobrāztus ceļgalus, kurus nomazgā ar siltu ūdeni un tiem uzbirdina kurkumas pulveri. Sadzīs ātrāk un arī mazāk sāpēs.

Kurkumu izmanto arī pret sāpēm kaklā un gļotām. Skalošanai izmanto ½ tējkarotes sāls un ½ tējkarotes kurkumas uz glāzi silta ūdens. Bronhīta gadījumā, kā arī, ja ir sausums kaklā, pirms gulētiešanas izdzert glāzi karsta piena, kas uzvārīts kopā ar ½- 1 tējkaroti kurkumas pulvera. Saaukstēšanās un gripas gadījumā ½ tējkarotes kurkumas sajauc ar 30ml silta ūdens un lieto 3-4 reizes dienā. Papildus gan jādzer daudz ūdens, lai ātrāk aizskalotu visus toksīnus.

Kurkuma darbojas kā asins biezinātājs, tāpēc to lietojot uzturā vai ārstnieciskos nolūkos, dienā jāizdzer par 500g vairāk ūdens kā parasti. Cilvēkam ar noslieci uz trombu veidošanos šī garšviela var būt ļoti nevēlama. Kurkumu pārdozējot var parādīties izsitumi, nervu sistēmas darbības traucējumi un attīstīties iekaisuma procesi.

Smaganu iekaisumiem palīdzēs tējkarote kurkumas uz glāzi silta ūdens. Tas samaziņās asiņošanu, nostiprinās smaganas.

Kurkuma ir daudz dzelzs, tapēc anēmijas gadījumā iesaka ¼ – ½ tējkaroti pulvera sajaukt ar medu un lietot 2 reizes dienā 15-30 min pirms ēšanas. Vienīgi medum, kas palīdz dzelzij uzsūkties ir jābūt vecākam par gadu, jo jaunāku ajūrvēdā uzskata par nenobriedušu un tam neesot tik spēcīgu ārstniecisku īpašību.

Kurkuma aktivizē aknu darbību, tāpēc to izmanto gremošanas sistēmas darbības uzlabošanai, asins sastāva normalizešanai, organisma attindēšanai.

Sajaucot kurkumu ar gī sviestu attiecībā 1 pret 4 un smērējot uz sāpošām vietām, var palīdzēt artrīta gadījumos.

No posts found.