Uzturs bez govs piena produktiem – ko ēst un kā gatavot?

Pirms neilga laika Twitterī jautāju, vai kādu varētu interesēt mana pieredze gandrīz gadu dzīvojot bez govs piena un visiem piena produktiem. Lielā atsaucība uz uzdoto jautājumu mani patiešām pārsteidza! Izrādās, mūsu ir daudz – cilvēku, kam uzturā piena produktu lietošana ir jāierobežo vai pavisam jāizslēdz. Iemesli katram savi: dažiem ir laktozes nepanesamība, dažiem (kā manā gadījumā) – ar krūti barojot bērniņu, kam tobrīd bija alerģija uz govs pienu, arī mamma nedrīkst lietot uzturā piena produktus. Protams, ir arī gadījumi, kad tā ir personīga izvēle, līdzīgi kā ar glutēnu saturošu produktu izslēgšanu no savas ēdienkartes.

No sākuma gribu uzsvērt to, ka laktozes nepanesamība un alerģija pret govs pienu un tā produktiem ir divas pilnīgi dažādas lietas. Pirmajā gadījumā var lietot produktus, kuru sastāvā nav laktozes (lactose free). Otrajā – var lietot visu, kas nav nācis no govs (aitas un kazas produkti ir atļauti). Neiedziļināšos medicīniskajos aspektos*, bet pievērsīšos tieši tam, kā un ko darīt no kulinārā viedokļa – ko un kur pirkt, ko gatavot un kā ēst.

Nedaudz par manu stāstu – kad manam puisītim bija nedaudz vairāk kā mēnesis, radās aizdomas, ka ir alerģija pret govs pienu, tādēļ eksperimenta kārtā ārste ieteica izslēgt no uztura govs piena produktus un skatīties, vai situācija uzlabojas (bērns atgrūda daudz piena un bija ‘aizlikts’ deguntiņš). Jau pēc dažām dienām redzēju, ka ārstei bija taisnība – veselība nostabilizējās un es sapratu, ka režīms bez govs piena manā dzīvē ir uz palikšanu. Gribu pie reizes nomierināt visas mammas, kam varbūt nākas vai nāksies saskarties ar līdzīgu situāciju – šāda diagnoze nenozīmē, ka bērnam vienmēr būs šī alerģija. Es lēnām piena produktus sāku ieviest mūsu ēdienkartē ap 9 mēnešu vecumu (jāsāk ar saldo krējumu, tad jogurts, tad viss pārējais) un tagad 13 mēnešos abi ēdam visu pēc sirds patikas un alerģijas pazīmju nekādu vairs nav!

Kopumā jāatzīst divas lietas – uzturs bez govs piena ir dārgāks kā uzturs ar to. Otrais – šī bezpiena gada laikā atklāju un iemācījos daudzas lietas, kuras izmantoju un baudu arī tagad. Katram mākonim sava zelta maliņa 🙂

KO ĒST NEDRĪKST?

Tātad – nedrīkst neko, kas ir govs piens vai satur govs pienu. Tas attiecas uz visiem piena pārstrādes produktiem – biezpienu, jogurtiem, sieru. Un arī uz vājpiena pulveri, sūkalu pulveri, sauso piena pulveri utt. Kāpēc es to minu? Tāpēc ka tieši šīs ir tās sastāvdaļas, kas ir atrodamas daudzos veikalā nopērkamos produktos, kas sākumā šķiet ļoti “nevainīgi” – cepumi, maize, majonēze utt. Tāpēc ļoti svarīgi ir lasīt produktu sastāvus uz iepakojumiem un iemācīties, kuri produkti ir “zaļajā sarakstā” un kuri – “sarkanajā”.

KO DRĪKST ĒST?

Tagad par patīkamo – atšķirībā no laktozes nepanesamības gadījuma, izslēdzot no uztura govs pienu, paliek kazas un aitas produkti. Tas ir liels pluss. Līdz pagājušajai vasarai nemaz nezināju, cik garšīgs ir kazas sviests un biezpiens, cik labi var aizvietot parmezānu ar nogatavinātu aitas sieru. Mēģināju garšos mandeļu un sojas pienus. Vienvārdsakot, meklēju un iepazinu šo jauno pasauli.

KUR KO PIRKT?

No sākuma par kazas produktiem:

  • lielisku kazas sviestu var iegādāties “lielajās” Maximās (150 g paciņa maksā apt. 1.70 EUR);
  • Latvijā ražotus kazas piena produktus (t.sk. jogurtu ļoti labas kvalitātes kazas biezpienu) reizi vai divas reizes nedēļā (atkarībā no sezonas) var gan iegādāties, gan pasūtīt ekoloģisko produktu veikalā “Zaļā govs” Brīvības ielā 69.
  • cietie kazas sieri vislielākajā izvēlē atrodami “Gastronome” veikalā, bet ir normāla izvēle arī Rimi.
  • mīkstie kazas sieri – vismīļākais no kazas sieriem man joprojām ir “Līvi” kazas siera bumbas. Visekonomiskāk ir iegādāties lielo burciņu (cena ap 6 EUR) un parasti to darīju Stockmann pārtikas nodaļā (mazās burciņas ir atrodamas arī Rimi). Vēl lielisks ir Nīderlandē ražots kazas siers, kuru sagrieztu ripās uz svaru var meklēt Rimi sieru stendā);
  • kazas piens tetrapakā (gan daudzkārt pasterizētais un ārpus ledusskapja turamais) puslitra iepakojumā nopērkams RIMI stendā pie mandeļu un sojas pieniem;
  • bioloģiskais kazas piens (ražots Vācijā) nopērkams SKY veikalos un “Orange Cash & Carry” – iesaku, ļoti labs un ar patīkamu garšu.

Aitas piena produkti:

  • ļoti gardi, bet padārgi aitas piena jogurti ir atrodami veikalā “Gastronome” Brīvības ielā 31;
  • aitas piena cietos sierus iegādājos “Orange Cash & Carry veikalā” (tur gan vajadzīga klienta karte, ko var saņemt tikai juridiskās personas); cietie sieri labā izvēlē atrodami arī Rīgas Centrāltirgū spāņu pārtikas veikaliņā, kas atrodas Sakņu paviljonā;
  • aitas un arī kazas piena jogurti (cena ap 0.90 EUR par 250 ml) atrodami SKY veikalos, ražoti Vācijā, ļoti krēmīgi un labi.
  • aitas fetas siers 200 g iepakojumā nopērkams gan Maximās, gan Rimi.

Sojas piens, mandeļu piens, auzu piena dzēriens un atvasinātie jogurti – mēģināju, garšoju un…. tā arī neiemīlēju. Bet mēģināt noteikti ir vērts! Domāju, ka viss atkarīgs no ražotāja – man, iespējams, nepaveicās un sākumā pagaršoju ko tādu, ko manas garšas kārpiņas neatzina par labu esam. Un varbūt par ātru padevos. Joprojām gan ir doma, ka būtu jāpamēģina mājās gatavot mandeļu pienu, jo ir aizdomas, ka tas varētu garšot labāk par veikalā pirktu.

KĀ GATAVOT UN KĀ AIZVIETOT GOVS PIENA PRODUKTUS? 

  1. Mana pirmā problēma vēl pirms gada būtu bijusi: ko likt pie rīta kafijas piena vietā? Šo problēmu manā vietā atrisināja hormoni – kopš palikšanas stāvoklī uz kafiju vairs nevarēju paskatīties un vēl līdz šai baltai dienai brokastīs dzeru melno Earl Grey tēju. Alternatīvas – izmantot mandeļu vai sojas pienu.
  2. Salātu mērces – šis bija laiks, kad iepazinu zaļo mērču un pesto pasauli. Tajā ir tik daudz variantu, tik daudz iespēju atrast jaunas garšas un padarīt salātus vēl veselīgākus! Pesto var gatavot ar cieto aitas vai kazas sieru vai sieru nepievienot nemaz (tā darīju es). Var izmantot jebkurus zaļumus (dilles, piparmētras, kinzu, pētersīļus, baziliku utt) plus maltas mandeles, Indijas riekstus, pistācijas, ciedru riekstus. Var gatavot pesto no kaltētiem tomātiem. Var gatavot mērces, sakapājot zaļumus ar kaperiem, sīpoliem un citrona sulu. Vēl variants ar kazas vai aitas bezpiedevu jogurtiem – sajaucam tos ar sinepēm vai mārrutkiem asumiņam, klāt kādus zaļumus un citronu sulu. Protams, pavisam klasiski – eļļa, franču sinepes, citronu sula. Āzijas ēdieniem labi derēs uz sojas mērces balstītas mērces. Veikalos var mēģināt atrast arī majonēzes bez piena pulvera, tādas ir pāris. Kopumā varu teikt: varianti ir, patiesībā – to ir daudz!
  3. Zupas un otrie ēdieni – vislabākais draugs nopietnāku ēdienu gatavošanā noteikti ir kokosriekstu piens. To var izmantot zupās, mērcēs un karijos. Zupas var gatavot kā parasti un krējuma vietā, ja tādu kārojas, pievienot riekstu krēmu. Pie kāpostu tīteņiem un arī citiem ēdieniem krējuma vietā var izmantot mājās gatavotu kečupu .Iedvesmu noteikti var smelties Āzijas valstu ēdienos – Japānas virtuvē, piemēram, govs piens praktiski izmantots netiek, savukārt taizemieši ir ļoti iecienījuši kokosriekstu pienu.
  4. Pastas – Katrā ziņā – pesto bez siera ir visvienkāršākais variants. Tā arī nepamēģināju, jo nebija aktuāli, bet man joprojām ir interese pagaršot īstās rauga pārslas jeb svaigēdāju sieru. –
  5. Konditoreja – varianti pavisam vienkārši: govs piena vietā izmantojam kazas pienu. Sviesta vietā margarīnu, kura sastāvā nav ne vājpiena pulvera, ne kādu citu govs piena sastāvdaļu. Pašreiz no galvas ir izkritis nosaukums, bet ir viens veids, kas ir nopērkams gan visos Rimi, gan Maximās. Protams, tas ir augu maisījums un ne tas veselīgākais, bet citu alternatīvu nav. Es izvēlējos citu ceļu – cepu svaigādāju kūkas vai gatavoju tās, kuru sastāvā bija olīveļļa, mana mīļākā ir Naidželas šokolādes kūka. Iesaku mēģināt arī svaigēdāju šokolādes “siera kūku”.
  6. Deserti – veselīgo desertu gatavošanā var izmantot kazas un aitas piena jogurtus. Var tos sajaukt ar bezē cepumiem, ogām, riekstiem utt. Var cept pankūkas ar kazas pienu. Ja sagribas putukrējumu (pati neesmu vēl paspējusi izmēģināt, jo izlasīju nesen), var ielikt ledusskapī kokosriekstu pienu, tad noliet šķidrumu un atlikusī baltā daļa putojas tāpat kā saldais krējums! Var gatavot kokosriekstu piena panna cotu – tā garšo ļoti labi. Tikpat lieliski garšo kokospiena un zemeņu saldējums.

ĒŠANA ĀRPUS MĀJAS

Tieši šī – ēšana ārpus mājas sadaļa bija “vissāpīgākā”. Kādēļ? Pat izvēloties ēdienkartē it kā drošus un piena produktus nesaturošus produktus, mēs nekad līdz galam nezinām, kā tie gatavoti. Pat visvienkāršākie dārzeņi, iespējams, ir cepti nevis eļļā, bet sviestā. Nemaz nerunājot par desertiem un maizi. Protams, var izjautāt personālu un stāstīt par savu sāpi un lūgt pagatavot ko īpašu, bet ne vienmēr tas būs iespējams. Beigu beigās es jau biju nogurusi būt “sarežģītais klients” un ņēmu visvienkāršākās lietas (piemēram, lapu salātus ar olīvēm vai tmldz) un cerēju uz to labāko. Mans glābējs ēšanai ārpus mājas bija restorāns “Raw Garden” – tur ar drošu sirdi varēju mieloties ar visu, kas atrodams ēdienkartē un turklāt smelties idejas ēdienu gatavošanai mājās.

Par kafiju ar pienu ārpus mājas – cik zinu, tagad iespēju govs pienu aizvietot ar sojas pienu piedāvā gan Coffee Inn, gan Costa Coffee.

Priecātos, ka arī jūs varētu pastāstīt par savu pieredzi, dzīvojot alerģiju pasaulē! Varbūt varat ieteikt kādas vietas, lietas vai vienkārši idejas, kā sadzīvot ar izvēli vai pienākumu dzīvot bez piena produktiem?

* neesmu ārste, tādēļ šī nav medicīniska rakstura informācija vai uztura rekomendācijas – šī ir mana personiskā pieredze, kurā gribu dalīties ar jums. Par savām konkrētajām veselības lietām NOTEIKTI konsultējieties ar ārstu, jo pārtikas alerģijas mēdz būt kombinētas, tās var uznākt un pāriet (it īpaši bērniem) – svarīgi regulāri sekot līdzi savam veselības stāvoklim.

Autore Linda Tellgrena, www.lindasvirtuve.lv Foto: https://www.eatthis.com/milk-substitutes/

No posts found.