7 galvenie MĪTI par jogu

Mūsdienās, pasaulē notiek tik daudz “jogas”, kam ir maz sakara ar to, kas joga patiesībā ir. Daži mīti par šo seno praksi tiek dēvēti jau par faktiem. Ir pienācis laiks apgāzt šos aplamos priekšstatus:

1.MĪTS: JOGA IR CĒLUSIES NO HINDUISMA

Joga ir no hinduisma tik pat daudz,  cik gravitāte no kristietības. Vai tas, ka gravitātes likumu atklāja Īzaks Ņūtons, kurš dzīvoja kristiešu sabiedrībā, nozīmē to, ka gravitāte nāk no kristietības? Joga ir tehnoloģija. Jebkurš, kurš grib to pielietot, var to darīt. Iemesls, kāpēc dažu nekompetentu cilvēku dēļ, jogas zinātne tiek marķēta ar hinduismu, ir fakts, ka šī zinātne un tehnoloģija attīstījās un uzplauka šajā kultūrā tik dabiski, ka tiek pielīdzināta hindu dzīvesveidam. Vārds “Hindu” nāk no vārda “Sidhu”, kas nozīmē upe. Tāpēc, ka šī kultūra uzauga Sidhu vai Indus upes krastos, tā tika nosaukta kā Hindu. Hindu nav -isms, tā nav reliģija. Tā ir ģeogrāfiska un kulturāla identitāte.

2.MĪTS: JOGA IR TIKAI NEIESPĒJAMAS POZAS

Kad mēs izrunājam vārdu joga, lielāka daļa planētas iedzīvotāju domā tikai par āsanām. No visām dažādajām lietām, ko šī jogas zinātne pēta, ikvienā dzīves aspektā, mūsdienu pasaule ir izvēlējusies uztvert jogu tikai izejot no tās fiziskā aspekta. Jogas sistēmā āsanām tiek piešķirta ļoti maznozīmīga loma. No vairāk nekā 200 jogas sūtrām, tikai viena ir veltīta āsanām. Taču kaut kādā veidā, šajā modernā laikā, šī viena sūtra ir ieguvusi tik nozīmīgu pārsvaru pār visu citu. Daudzējādā ziņā, tā ir skaidra norāde uz kurieni šī pasaule iet. Viss modernās pasaules ceļojums ir tikai šis, no dziļākajām dimensijām, no gara līdz ķermenim. Tas ir tieši tas, ko mēs vēlamies mainīt. Mēs vēlamies, lai cilvēki sāk savu ceļojumu ar fizisko ķermeni, bet virzās uz savu iekšējo dabu.
Es nespēju būt depresīvs, taču, ja spētu, tad noteikti tāds būtu, redzot kā cilvēki praktizē jogu visā pasaulē un kā citi cilvēki to uztver. Praksē, tādā kādu jūs to redzat, ir tikai prakses mehānika, tā ir tikai ķermeņa prakse. Tajā ir jāiedveš dzīvība! Citādi tā nebūs dzīva! Tas ir iemesls, kāpēc dzīvajiem Guru šodien ir tik daudz pārdzīvojumu- jogas praksi vajag padarīt dzīvu! Jogiskā sistēma ir smalka manipulācija ar tavu sistēmu, lai ļautu tai attīstīties citā līmenī. Joga ir tas, kas tev ļauj sasniegt tavu patieso, augstāko, iekšējo dabu.

Katra āsana, katra mudra, katrs elpošanas veids, pilnīgi viss ir tam pakārtots.

3.MĪTS: JOGA IR LIELISKS VINGRINĀJUMU KOMPLEKSS

Ja fitness ir tas, ko tu vēlies, ja tevi uztrauc skaista vēderpresīte, tad es teiktu: “Ej spēlēt tenisu vai nodarbojies ar kalnu riteņbraukšanu.” Joga nav fizisku vingrinājumu kompleks, tai ir pilnīgi cita dimensija. Pilnīga cita fizisko vingrinājumu dimensija. Jā, tu iegūsti labu veselību, taču  skaista vēderpresīte nav mūsu pašmērķis. Ja tu ej uz jogu, lai sadedzinātu kalorijas vai palielinātu savu muskuļu masu, tad tas, ko tu dari, nav īsta joga. Par to nav šaubu. Tādiem mērķiem tu droši vari doties uz sporta zāli. Joga ir jāpraktizē ļoti maigā, smalkā veidā, nevis piespiežot savu ķermeni un uzaudzējot lielākus muskuļus. Mūsu fiziskajam ķermenim piemīt pilnīga atmiņas struktūra. Viss, sākot no tā, kā kosmoss attīstījās no tukšuma līdz šim brīdim, ir ierakstīts mūsu ķermenī. Kad tu veic āsanas, tu atveries šīm atmiņām un centies pārkārtot šo dzīvi, lai sasniegtu augstākās iespējas. Ja jogu māca  pareizā atmosfērā, tas ir lielisks process, kura laikā tu vari transformēt savu ķermeni fantastiskā ierīcē, brīnišķīgā kausā, lai uzņemtu sevī visu dievišķo.

4.MĪTS: JOGA IR KĻUVUSI SLAVENA TIKAI PĒDĒJĀ GADSIMTA LAIKĀ

Lai arī šodien joga tiek praktizēta dažādos veidos un izpausmēs, vismaz vārds joga ir ieguvis globālu klātbūtni. Nekad nav bijusi kāda tikai viena organizēta struktūra, kas to izplatītu, taču tā joprojām ir izdzīvojusi un joprojām dzīvo pateicoties tam, ka joga vairāk nekā jebkas cits, vislielāko laika periodu, ir strādājusi visas cilvēces labā. Miljoniem cilvēku praktizē to, bet no kurienes tā nāk? Kurš to izdomāja? Stāsts ir ļoti garš, tā senatne ir pazudusi laikā. Jogiskā kultūrā, Šiva nav zināms kā Dievs, bet kā Adijogi vai pirmais jogs – jogas aizsācējs. Viņš bija pirmais, kurš iesēja šo sēklu cilvēku prātos.  Šiva savas mācības pirmo daļu nodeva savai sievai Parvati. Otro daļu viņš izskaidroja saviem pirmajiem septiņiem mācekļiem. Tas notika Kedamathā, Kanti Saravor krastos. Tā ir vieta, kur notika pirmā jogas programma. Daudzus gadus vēlāk, kad jogas tradīcijas transmisija bija pabeigta, tā radīja septiņas pilnībā apgaismotas būtnes. Septiņi svētie jeb gudrie, kurus dēvē par Sapta Rišis un kurus vēl šodien apbrīno un pielūdz Indijas kultūrā. Šiva katrā no šiem septiņiem cilvēkiem, ielika atšķirīgus jogas aspektus un šie aspekti kļuva par septiņām jogas pamatformām. Pat šodien joga ir saglabājusi šīs 7 atšķirīgās formas jeb veidus. Šie septiņi mācekļi tika nosūtīti dažādos virzienos uz dažādām pasaules vietām, lai nestu tālāk šo dimensiju, caur kuru cilvēciskas būtnes spēj iziet ārpus tagadnes ierobežojumiem un spaidiem. Viens no mācekļiem devās uz centrālo Āziju, otrs uz Tuvajiem Austrumiem, cits uz Ziemeļāfriku, viens palika kopā ar Adijogi, vēl viens devās uz zemākajiem Himalaju reģioniem, sestais uz Austrumāziju un pēdējais devās uz dienvidiem, iekšā Indijas subkontinentā. Laiks ir nopostījis daudzas lietas, taču, kad mēs aplūkojam šo zemju kultūru tuvāk, maza daļa šo cilvēku darba joprojām ir dzīva. Tā ir ieņēmusi dažādas formas un krāsas, un, mainījusi savus aspektus, miljons dažādos veidos, taču virzieni joprojām ir redzami.

5.MĪTS: MŪZIKA UN JOGA IET ROKU ROKĀ

Tur, kur tu praktizē āsanas, nekad nevajadzētu būt spogulim vai skanēt mūzikai. Joga pieprasa noteiktu koncentrēšanos un piedalīšanos ne tikai no ķermeņa puses, bet arī no prāta un iekšējās enerģijas puses. Ja tu vēlies savienoties ar to, kas ir tavas radīšanas avots, tavam ķermenim, tavam prātam un tavai iekšējai enerģijai ir pilnībā jāiesaistās šajā procesā. Tev jāpieiet šim procesam ar noteiktu bijību un fokusu. Nevis tikai aizej, paklausiet mūziku, pakusties tās ritmos un viss. Viena no lielākajām problēmām jogas studijās ir tā, ka skolotājs veic āsanas un runā. Tas noteikti ir veids kā savainot sevi. Nerunāt brīdī, kad tu veic āsanu, ir ne tikai norma, bet noteikums. Nekad nerunā pozās. Elpa, mentālais fokuss un enerģijas stabilitāte ir vissvarīgākais, veicot āsanas. Ja tu runā, tu sabojā to visu. Vismaz 8-10 cilvēki ir griezušies pie manis ar nopietniem disbalansiem, un mēs esam tiem palīdzējuši. Man šķiet 4 no tiem pameta savu profesiju, jo saprata, kādas aplamības tie darīja.
Pirms dažiem gadiem, kad es biju ASV, mani ielūdza uzstāties kādā no jogas studijām. Es devos turp. Tur visu laiku spēlēja mūzika, la, la, la, bum, bum, bum, lai uzturētu visus enerģiskā formā. Jogas skolotāja demonstrēja āsanu un runāja ar cilvēkiem. Kad viņa mani ieraudzīja, viņa palēcās un skrēja man pretī, lai apskautu. Es pasaucu viņu malā un teicu: “Ja tu tā turpināsi, tu radīsi disbalansu savās enerģijās. Cik ilgi tu to dari?” viņa atbildēja:

“Kādus 15-16 gadus”. Es teicu: “Ja tu to dari 15-16 gadus, tad tev noteikti ir tādas, tādas un šitādas problēmas”. Viņa paskatījās uz mani ar izbiedētu skatienu, atnāca pie manis nākamajā dienā un teica: “Sadhguru, tas ko tu teici, ar mani tiešām notika. Es apmeklēju ārstus uz veicu dažādas atveseļošanās procedūras ”. Es atbildēju: “Tev nav vajadzīgs ārsts, tu pati radi šīs problēmas. Pārtrauc to un šī problēma pazudīs. Pēc, apmēram, pusotra gada viņa pārtrauca mācīt jogu.”
Daudzi cilvēki, kuri veic jogu nepareizi ir zaudējuši savu mentālo mieru. Iemesls tam nav tas, ka joga ir bīstama. Muļķība ir viena no lietām, kura vienmēr ir bijusi bīstama lieta uz šīs pasaules. Ja tu dari ko muļķīgu, tu dari sev pāri.

6.MĪTS: TU VARI APGŪT JOGU PĒC GRĀMATĀM

Šodien, ieejot jebkurā grāmatveikalā tu atradīsi vismaz 15-20 grāmatas par jogu. Kā iemācīties jogu 7 dienās, Kā kļūt par jogu 21 dienu laikā…daudzi cilvēki ir radījuši tik daudz bojājumu paši sev, apgūstot jogu pēc šīm grāmatām. Tas šķiet ļoti vienkārši, bet, kad tu to dari, tad redzi, cik smalks aspekts tas ir. Tas ir jādara ar perfektu izpratni un pienācīgu vadību. Bez tā mēs varam nonākt lielās grūtībās. Grāmata var iedvesmot tevi, bet tā nevar tev iemācīt praksi.

7.MĪTS. JOGA IR KAUT KAS KO TU DARI KATRU RĪTU UN VAKARU

Joga nav kaut kas tāds, ko tu dari no rīta un vakaros. Tas ir noteikts esības veids. Mums ir jākļūst par jogu. Ja tā ir tikai rīta un vakara vingrošana un pārējā laikā mudžeklis, tad tā nav joga, tā ir tikai jogas fiziskā prakse. Nepastāv neviens dzīves aspekts, kurš nebūtu saistīts ar jogu. Tu vari vadīt savu darbu, rūpēties par ģimeni, tu vari darīt jebko bez jebkādām problēmām, ja tavs esības veids ir joga. Ikvienu dzīves aspektu tu vari izmantot, lai sasaistītu sevi vai lai atbrīvotu. Ja tu izmanto to, lai sasaistītu sevi, mēs to saucam par karmu. Ja tu izmanto to, lai atbrīvotu sevi, mēs to saucam par jogu.

Autors: Sadhguru, Isha Foundation, tulk. no angļu valodas

No posts found.