Kas ir Tibetas Medicīna

Tibetas medicīna ir viena no vecākajām medicīnas sistēmām pasaulē. Ta ietver vairāk nekā 1000 gadu gaitā uzkrāto Tibetas tautas dziedniecības pieredzi. Šī zinātne — sowa rigpa — izceļas ar unikālu izpratni par slimību cēloņiem un veidiem, trim iekšējām dzīvības enerģijām un 72 000 kanālu, kā arī plašo farmakopeju. Dziedniecības tradīcija balstās uz četrām medicīnas tantrām, kas apkopotas Tibetas medicīnas rokasgrāmatā traktātā GyudZhi (“Džudši”).


Kopš Budas Šakjamuni laikiem dziedniecība un budisms ir nesaraujami saistīti. Tibetas medicīna aplūko cilvēka organismu kā vienotu veselumu un ārstē gan ķermeni, gan prātu. Šajā medicīnas sistēmā liela nozīme piešķirta līdzjūtībai.


Tibetas medicīnas principi Mācība par trim enerģijām

Tāpat kā Ajūrvēda arī Tibetas Medicīna balstās uz mācībām par trim ķermeņa fluīdiem jeb sulām.
Vējš, žults un gļotas kā tos tulko no angļu valodas terminiem wind, bile un phlegm, ideālā variantā visi trīs ir perfektā balansā un harmonijā. Balansa trūkums starp šiem trim elementiem noved pie traucējumiem, kas rada saslimšanas. Pretstatā grieķu mācībai par trim veidiem, fluīds jeb nyepa tibetiski Tibetas medicīnā neapzīmē konkrētu specifisku ķermeņa substanci. Tāpat būtu kļūdaini vēju uztvert tikai kā elpu jeb kustīgu gaisu, tāpat kā žulti būtu nepareizi uztvert tikai kā žultspūšļa izdalītu šķidrumu un gļotas kā bronhu izdalījumus. Vējš, žults un gļotas ir simboliski principi, kuri ir ne tikai saistīti ar ķermeni, tiem piemīt arī psiholoģiska un pat garīga dimensija. Lai izvairītos no neskaidrībām, turpmāk lietosim oriģinālos tibetiešu terminus Lung -Rlung (vējš), Tripa- Mkhrispa (žults) un Bedkan-Badkan (gļotas) un attieksimies pret tiem kā pret ķermeņa enerģiju jeb principiem, nevis kā fluīdiem.

TRIJU PRINCIPU NOZĪME

Fiziskā līmenī šie trīs principi attiecas uz ķermeņa enerģiju.

  • Lung pārstāv kustības elementu ķermenī
  • Tripa pārstāv dažāda veida siltumus ķermenī
  • Bedkan pārstāv visu, kam ir fluīda daba ķermenī
    Šie trīs principi ir fundamentāli un attiecas uz visiem dzīviem organismiem, ieskaitot augus un dzīvniekus ar kuriem cilvēki dzīvo harmonijā. Šie trīs principi tāpat ataino psiholoģiskos principus un ir saistīti ar pieciem tibetiešu elementiem – vējš, uguns, zeme, ūdens un telpa jeb ēters, kā arī ar divām īpašībām –karstu un aukstu.

LUNG

Lung ir dinamiska enerģija, kas pieder pie vēja elementa un galvenā mūsu apziņas vadības principa. Tāpat to uzskata par dzīvības principu, kas var ietekmēt abas pārējās enerģijas, gan pozitīvā, gan negatīvā veidā. Visaktīvāk lung enerģija izpaužas vietā, kur mūsu nervu sistēma saskaras ar hormonālo un imūnsistēmu un mūsu psihi. Tas nozīmē, ka visi psihosomatiskie procesi ķermenī notiek pateicoties lung enerģijai. Fundamentāli šī enerģija ir neitrāla, tā nav ne auksta, ne karsta.

TRIPA

Tripa, pretēji, attiecas uz uguns elementu un mūsu enerģētiskiem dzīvības dzinuļiem šis princips ir atbildīgs par visiem izšķīšanas un degšanas procesiem, tātad tīri fiziskā līmenī, tas regulē vielmaiņas un gremošanas procesus. Īpašības, kuras vada tripa ir drosme, uzstājība un inteliģence. Tripa ir sildoša un karsta.

BEDKAN

Bedkan sevī apvieno divus elementus- ūdeni un zemi un regulē ķermeņa fluīdus. Visi fluīdi tādi kā limfa vai gļotāda, atrodas badkan ietekmē un uzraudzībā. Badkan piemīt īpašība auksts.

LUNG KUSTĪBU ENERĢIJA

Veselam cilvēkam lung var atrast ķermeņa apakšējā daļā. Tā uzdevums ir koordinēt visas fiziskās un garīgās aktivitātes, tāpat ar nervu sistēmas palīdzību lung kontrolē un nodrošina kā apzinātās tā neapzinātās darbības. Lung ir arī atbildīgs par mūsu emocionālo dvēseles stāvokli. Elpošana, fiziskā izturība un sensorās sajūtas ir atkarīgas no lung, tāpat kā mūsu pulss un vēdera izeja jeb kustības zarnu traktā. Tas nozīmē, ka pateicoties šīm svarīgajām funkcijām, lung patiesībā kontrolē jeb notur pārējās divas enerģijas līdzsvarā. Lung enerģija atdzīvina mūs un virza visus bioloģiskos, kā arī dvēseles un prāta procesus. Tā ir vissvarīgākā un plašākā no visām trim enerģijām, kas ir iemesls tam, ka lung disbalans pasliktina ķermeņa vispārējo veselības stāvokli vissmagāk.

TRIPA dzīvības uguns

Veselam cilvēkam tripa ir atrodama ķermeņa vidusdaļā un simbolizē visas uguns formas, ieskaitot visus procesus, kam nepieciešams siltums lai funkcionētu, piemēram, gremošana, barības vielu uzsūkšanās un vielmaiņa. Tripa ir atbildīga par ķermeņa temperatūras uzturēšanu, tāpat kā substanču sadalīšanos. Šī iekšējā uguns padara mūs dzīvīgus, mentāli modrus un enerģiskus, bet tā var atmodināt arī dusmas un padarīt mūs pārlieku satrauktus un nervozus. Emocionāli psiholoģiskā laukā, tripa pārstāv darbību, gribu, neatlaidību, drosmi un garīgo skaidrību. Tripas ugunij ir abējādas, gan paceļošas, dzīvi uzlabojošas, gan iznīcinošas īpašības un tā ir saistīta ar mūsu izpratni par labklājību.

BEDKAN – fluīdu elements

Bedkan atrodas ķermeņa augšdaļā un simbolizē fluīdu elementu cilvēka ķermenī, tāpat kā stabilitāti un svaru. Ūdens, kas ir Bedkan galvenais komponents, kontrolē fluīdus mūsu orgānos un audu elastību. Mūsu locītavu darbība ir atkarīga no šī elementa. Garīgā un mentālā līmenī, Bedkan atbild par labu atmiņu un koncentrēšanās spējām, tāpat kā par dziļu miegu un spējām ātri atjaunot spēkus. Viss, kas ir saistīts ar svaru, to kontroli un saglabāšanu ir saistīts ar šo elementu. Kad viss ir kārtībā, Bedkan rada fizisku un mentālu mieru.

KAD VIENA NO ŠĪM ENERĢIJĀM DOMINĒ?

Šis trīs enerģijas pulsē ritmiski, tādējādi veselā ķermenī to savstarpējās attiecības ir pakļautas patstāvīgai transformācijai un mijiedarbībai. Noteiktās dienas stundās, noteiktās sezonās, tapāt kā noteiktos dzīves brīžos, viena no enerģijām būs dominējošā. Dažreiz kāda konkrēta enerģija uzbango un izplešas no savas atrašanās vietas ķermenī, radot disbalansu elementu starpā.

KĀ ŠĪS ENERĢIJAS PAZAUDĒ HARMONIJU?

Pēc Tibetas Medicīnas, traucējumi rodas tad, kad šīs trīs enerģijas vairs nav līdzsvarā. Vienas vai vairāku enerģiju funkcionēšanas iespēja cilvēka ķermenī noteiktā vietā samazinās. Labs Tibetas ārsts var noteikt šos funkcionālos traucējumus vienkārši veicot pacienta pulsa diagnostiku. Ir būtiski atbrīvoties no disbalansa cēloņa, citādi straujā enerģija vārās pāri un noplūst uz citām ķermeņa daļām, kur tā nepieder un rezultātā attīstās slimību simptomi. Nospiedoša Lung enerģija parasti izpaužas kā aukstās slimības, pārāk daudz Tripa kā karstās slimības un Bedkan kā aukstās slimības.

KARSTĀS UN AUKSTĀS SLIMĪBAS

Slimību klasificēšana karstajās un aukstajās un to pretlīdzekļi attiecībā pret aukstu un karstu ir viens no Tibetas Medicīnas visfundamentālākajiem principiem, no kura ir atkarīgas visas pārējās savstarpējās attiecības. Kā trim enerģijām, arī slimībai piemīt vai nu auksta vai karsta daba: tripa ir karsta kā saule, tā pat kā attiecīgās kaites, Lung un Bedkan pēc dabas ir auksti un saistīti ar mēnesi, tādējādi šo enerģiju slimības un disbalansi arī būs auksti. Kamēr ir pilnīgi skaidrs, ka Bedkan ir auksts, Lung ir grūtāk identificēt, jo tas var tikt kategorizēts arī kā neitrāls. Tā kā Lung ir iesaistīts visos dinamiskajos procesos (gan veselībā, gan slimībā) tas var padarīt intensīvu gan Tripas, gan Bedkan disbalansus jeb traucējumus. Citiem vārdiem sakot, ja rodas disbalanss starp šīm trim enerģijām, pie vainas vienmēr būs Lung. Tas vai slimība pēc savas dabas ir auksta vai karsta nosaka nepieciešamo ārstēšanās veidu. Aukstās slimības tiek ārstētās ar karstiem pretlīdzekļiem un ārstēšanu, kamēr karstām slimībām nepieciešama auksta ārstēšana.

VIENKĀRŠA UN KOMBINĒTA SLIMĪBAS

Tāpat kā karstās un aukstās slimības, Tibetas medicīna izšķir arī vienkāršās un kombinētās slimības. Vienkārša slimība ir tad, ja ir tikai vienas enerģijas disbalanss, kamēr kombinētā slimībā to ir 2 vai pat visas trīs. Ārstējot pacientu, dakteris nedrīkst samazināt vai palielināt to konkrēto enerģiju, kas ir disbalansā, jo tas radītu lielāku disbalansu pārējās enerģijās un attīstītos papildus kaites. Kombinēto slimību gadījumos, kuru cēlonis bieži ir nepareiza ārstēšana, pretlīdzeklim ir jābūt balansā, tam ir jāpiemīt gan karstām, gan aukstām īpašībām. Lai to sasniegtu, papildus medikamentiem un ēšanas ieradumu maiņai, ārsts var nozīmēt arī dažādas procedūras.

SLIMĪBU ATRAŠANĀS VIETAS

Tibetas mācībā slimībai ir īpaša atrašanās vieta ķermenī un konkrēti simptomi.

Badkan slimības atrodas smadzenēs un ķermeņa augšējā daļā. Tās attiecas uz gremošanas traktu, miesu, taukiem, kaulu smadzenēm, spermu/olām, ekskrementiem, urīnu, degunu, mēli, plaušām, liesu, kuņģi, nierēm un urīnpūsli. Šo slimību raksturojošas pazīmes ir patstāvīga aukstuma jeb salšanas sajūta, vājums, enerģijas trūkums. Cilvēki ar Badkan traucējumiem ir patstāvīgi noguruši un tiem nepieciešams daudz miega. Viņi bieži jūtas slikti pēc ēšanas. Cita tipiska pazīme ir acu plakstiņu aizpampšana, pietūkušas potītes un plaukstas locītavas. Daudziem pacientiem ir hronisks bronhīts, astma un klepus. Cilvēki ar Badkan traucējumiem bieži ir ar lieko svaru un mentāli ļoti gausi.

Tripa slimības fokusējas cilvēka ķermeņa vidusdaļā, konkrētāk diafragmas rajonā. Tie ietekmē asinis un svīšanu, acis, aknas, žults pūsli un tievo zarnu. Tipiskākās tripa slimības ir kopā ar paaugstinātu temperatūru un bieži ar akūtām infekcijām un iekaisumiem. Acu infekcijas, augoņi un citas strutainas ādas problēmas arī ir bieži sastopamas. Šie pacienti bieži jūt slāpes un tiem vienmēr ir karsti, tie daudz svīst un to sviedriem ir spēcīgs aromāts. Reizēm viņu acīm ir dzeltena nokrāsa.

Lung slimības atrodas no gurniem uz leju. Tie ietekmē kaulus, ausis, nervu galus, sirdi, gremošanas traktu un resno zarnu. Īpašas Lung traucējumu sūdzības ir reiboņi, trokšņi ausīs, spiedošās galvas sāpes, grūtības koncentrēties, spriedze kakla muskuļos, augsts asinsspiediens, un hroniski zarnu darbības traucējumi, tādi kā caureja un aizcietējumi. Lung tipa cilvēkiem bieži ir aukstas rokas un kāju pēdas, tie bieži ir noguruši un tajā pat laikā nav spējīgi aizmigt, kā arī tie bieži ir nervozi un ļoti pļāpīgi. Viņu prāts šķiet nemierīgs, viņiem ir grūtības sakopot savas domas, kuras bieži vien mainās pie katras mazākās vēja pūsmas. Viņi daudz nervozē, daudz kurn un sūdzas un daudz uztraucas par būtiskiem un ne tik būtiskiem notikumiem un problēmām. Rietumos mēs šos traucējumus dēvējam par psihosomatiskām sūdzībām.

No posts found.