6 jogas padomi tiem, kuri nav no tievajiem

Kāda ir sēdošas meditācijas nozīme, it īpaši, ja sēž padmāsanā? Vai tam ir kāda īpaša nozīme?

„Lai meditētu, cilvēkam ir jāatrodas āsanā sēdus stāvoklī. Meditēšana nav iespējama āsanā guļus vai stāvus stāvoklī. Guļus jeb supta stāvoklī cilvēks, visticamāk, aizmigs. Stāvus āsanā nav iespējams atrasties pārāk ilgi, jo sāks nogurt kājas. Meditēšana jāveic tikai sēdus pozās, jo, lai notiktu apziņas transformācija, cilvēkam sēžot jāpavada ilgs laiks.

Uztver visu vieglāk!

Mums, parasti šķiet, ka vingrinājumiem ir jābūt ātriem un dinamiskiem, lai tie būtu noderīgi, taču, Vinjasas plūsmas joga, kura šobrīd iekaro savas popularitātes virsotni, ir pierādījums tam, ka arī “lēnā” joga var dot lieliskus rezultātus.  Samazini ātrumu – tas šķiet būs vislabākais padoms. Lēnās jogas forma uzlabo lokanumu un izturību, līdzsvarojot nervu sistēmu un atbrīvojot ķermeni no stresa izraisītā piesārņojuma, kurš rada iekaisumus, un liek mums pieņemties svarā. Ja tu tikai vēlies uzsākt nodarboties ar jogu, iesākumā izvēlies nodarbības ar mazāku intensitāti un slodzi.

Seko saviem instinktiem

Atceries, ikviens ķermenis uz šīs planētas ir īpašs un unikāls, un ne visas pozas darbojās uz visiem vienādi. Visi cilvēki nekad nevar justies vienādi veicot kādu jogas pozu. Tāpēc vissvarīgākais ir ieklausīties savā ķermenī, tādējādi tu izvairīsies no savainojumiem un traumām, kuras nereti rodas jogas laikā, un iegūsi visus mentālos labumus, ko sniedz joga. Tāpēc, klausi skolotājam, taču klausies arī savā iekšējā balsī!

Pieņem sevi

Ja tu savā grupā esi vienīgais cilvēks ar palielinātu svaru, tad atceries, ka tieši tu esi tas, kas strādā visvairāk, jo svars jogā ir ļoti nozīmīgs punkts.  Respektīvi, ja tu veic pozu, kurā svars ir jātur uz rokām, tad tev ir jānotur daudz lielāks svars kā pārējiem, kuru kopējais svars labi, ja pārsniedz 55kg. Jo lielāks svars ir personai, jo smagāk viņai ir jāstrādā. Tas ir īstais jogas darbs. Tāpēc nenoniecini sevi, bet paslavē par centību.

Izmanto palīglīdzekļus

Tu vari vienmēr lietot jogas jostu, lai pagarinātu savas rokas vai blokus, lai pietuvinātu grīdu sev tuvāk. Izklupienos, ja tavas rokas nesniedzas līdz zemei, izmanto jogas blokus. Ja pozās, kurās ir jāsavieno kopā rokas, tu jūties bezspēcīga izmanto jostu, vai sagrāb krekla vai bikšu malu, lai atrastu savu līdzsvaru pozā. Ja tev ir grūtības ar piecelšanos no grīdas, tad vislabākais tev būtu joga ar krēslu. Pats galvenais, tev ir jāsaprot, vai konkrētās jogas mērķis ir nostiprināt izturību vai pastiept konkrētus muskuļus. Kad esi to sapratis, tad strādā pie šī konkrētā mērķa.

Atrodi pareizo skolotāju

Neiznieko savu laiku nodarbībā, kas nesniedz tev gandarījumu un piepildījumu. Atrodi savu īsto skolotāju, kura nodarbības tu izbaudi. Tev jājūtas labi pēc jogas nodarbības, spējīgai satikties ar apkārtējo pasauli ar skaidrību un līdzjūtību, vai vismaz ar mazliet vairāk tolerances un pacietības.

Atceries kādēļ tu tur esi

Joga, vispirms, ir garīga prakse. Pozas nodrošina iespēju būt mums savienotam ar fizisko pieredzi, pieņemot un novērojot sevi notikuma brīdī. Tas sniedz mums iespēju kontrolēt savas domas. Daļai no jums, visgrūtākā daļa var būt sevis pieņemšana un atbrīvošanās no negatīvajām, sevis nosodošām domām un vērtējumiem, kas pazemina pašvērtējumu.

Jogas ieguvumi ir milzīgi, taču prasa piepūli. Atceries, ka tu nevari iegūt mieru, ja visu laiku karo ar savu ķermeni.

Autore: Eimija Vaughna

No posts found.