Raugs- nāvējošs ierocis?

Šajā rakstā citēju Valērija Siņeļņikova vārdus no grāmatas “Svētīgs uzturs” par raugu un tā ietekmi uz cilvēka organismu. Varbūt vari uzlabot savu veselību vienkārši.. izvairoties no rauga? Mēs visi zinām, ka mūsu senčiem maize bija ļoti nozīmīgs pārtikas produkts. Bet viņi to negatavoja ar termofilo raugu, ko cilvēki izmanto mūsdienās. Šis raugs parādījās jau pirms kara. Zinātnieki, kas pētīja šo jautājumu, Ļeņina bibliotēkā atklāja hitleriskās Vācijas dokumentus, kuros bija teikts, ka termofilais raugs sākotnēji tika audzēts uz cilvēku kauliem un ka Krieviju, ja tā karā neies bojā, nogalinās šis raugs.

Ja termofilais raugs ir parādījies samērā nesen, no kā tad sirmajā senatnē un ne tik sen cepa raudzēto maizi? Ievērojamais zemnieku ieraugs tika gatavots no rudzu miltiem, salmiem, auzām, miežiem un kviešiem. Tieši tāds ieraugs organismu bagātināja ar organiskajām skābēm, vitamīniem, minerālvielām, fermentiem, šķiedrvielām, pektīniem un biostimulatoriem.

Maizes cepšana saskaņā ar tautas tradīciju bija vesels rituāls. Maizes cepšanas noslēpums tika nodots no paaudzes paaudzē. Faktiski katrai ģimenei bija sava maizes cepšanas recepte.

Maizi ar dažādu ieraugu cepa reizi nedēļā. Maize gan bija raupjāka, taču neattīrītos rudzu miltos saglabājās visas derīgās vielas, kuras saturēja graudaugi. [..] cepot maizi, tā ieguva neaizmirstamu garšu un aromātu. Tāda maize nesacietē un neappelē pat veselu gadu. Bet tagad daudzus gadu desmitus maizi cep citādi. Tās gatavošanai izmanto nevis dabisko ieraugu, bet gan cilvēka izgudroto termofilo raugu, proti, rauga sēni(Saccharomycetales).

Kas ir termofilais raugs?

Rauga gatavošanas tehnoloģija ir baisa un pretdabiska. Maizes rauga ražošanas pamatā ir tā pavairošana šķidrā vidē. Melasi(sīrupveidīgs, tumšbrūns šķidrums, kas rodas, cukuru ražojot no cukurbietēm) šķīdina ūdenī, apstrādā ar hlorkaļķi, ieraudzē ar sērpaskābi utt.

Rauga sēne, kuras paveidus izmanto spirta rūpniecībā, alus darīšanā un maizes cepšanā, dabā neeksistē. Rauga sēne diemžēl ir daudz izturīgāka par cilvēka ķermeņa šūnu audiem. Tā neiet bojā ne gatavošanas procesā, ne cilvēka organismā siekalu ietekmē.

Kā termofilais raugs ietekmē cilvēka ķermeni?

Rauga šūnas ir tādi kā slepkavas, kas, izdalot mazmolekulārās masas indīgās vielas, iznīcina jūtīgās un ne tik izturīgās cilvēka organisma šūnas. Rauga izdalītais toksiskais olbaltums iedarbojas uz šūnu plazmas membrānām, palielinot to caurlaidību un veicinot patogēno mikroorganismu un vīrusu iekļuvi.

Raugs vispirms nonāk gremošanas trakta šūnās, bet pēc tam asinīs. Rauga sēnes neticami ātri savairojas organismā un ļauj patogēnai mikroflorai aktīvi dzīvot un vairoties, nomācot normālo mikrofloru. Bet ja lieto pareizu uzturu, tad, pateicoties tieši šai zarnu mikroflorai, zarnu traktā veidojas gan B grupas vitamīni, gan aminoskābes.

Patogēnās mikrofloras dēļ tiek traucēta visu gremošanas orgānu- kuņģa, aizkuņģa dziedzera, žults pūšļa, aknu un zarnu trakta darbība. Kuņģi no iekšpuses klāj gļotains, pret skābju iedarbību noturīgs apvalks. Bet, ja cilvēks pārmērīgi daudz lieto raugu saturošus un skābes veidojošus produktus, kuņģis ilgi tiem nevar pretoties. Tā rezultātā rodas gļotu bojājumi, kas parasti izraisa čūlu veidošanos, sāpju sajūtu un tādu simptomu kā grēmas.

Tādu produktu lietošana, kuru gatavošanā izmantots termofilais raugs, veicina smilšu sabiezējumu un akmeņu veidošanos žultspūslī, aknās un aizkuņģa dziedzerī, aizcietējumu rašanos un audzēju veidošanos. Zarnu traktā pastiprinās pūšanas procesi, attīstās patogēna mikroflora, kas bojā bārkstiņu apmali(Tievās zarnas iekšējo virsmu klāj submikroskopiskas poras. Tās ir milzīgs daudzums šūnapvalka pirkstveidīgo poru, kuras dēvē par mikrobārkstiņām).

Kas notiek, ja šādi turpinās?

Ja cilvēks laikus nepārtrauc aktīvi lietot rauga produktus, tad ir ļoti iespējams, kapalēnināsies toksīnu izvadīšana un veidosies gāzes kabatas, kurās iestrēgst izkārnījumu akmeņi. Pamazām šie akmeņi ieaug zarnu trakta gļotādas un apakšgļotādas slānī. Šo traucējumu dēļ gremošanas orgānu sekrēts zaudē tam piemītošo aizsargspēju un pavājina gremošanas procesu.

Tas viss kopumā izraisa ļoti nepatīkamas sekas, proti, pietiekamā daudzumā netiek asimilēti un sintezēti vitamīni un mikroelementi, no kuriem svarīgākais ir kalcijs.

Turklāt rauga patogēnie mikroorganismi cauri zarnu trakta sieniņām nonāk asinīs. Mikrobiem, sēnītēm un vīrusiem piesātinātā parazitārā flora nostiprinās organismā. Šūnu līmenī tiek traucēta vielmaiņa. Mainās asiņu bioķīmiskais sastāvs. Asinsvados tiek traucēta asinsrite, veidojas mikrotrombi. Nolietojas limfātiskā sistēma. Nervaudus skar visas iespējamās distrofiskās pārmaiņas.

Vēl viena nopietna slimība, ko izraisa raugu gatavotu pārtikas produktu lietošana, ir acidoze, proti, skābju un sārmu līdzsvara traucējumi. Tas palielina nogurumu, uzbudināmību, cilvēks fiziski un garīgi ātri nogurst, parādās rūgtuma sajūta mutē, pelēks aplikums uz mēles, gastrīts, melni loki zem acīm, turklāt skābju lielais daudzums izraisa muskuļu sāpes, muskuļi zaudē elastīgumu[..].

Šādā garā varētu turpināt, bet agriežoties pie tēmas par maizi..

Kur palikuši pilngraudu milti, no kuriem maizi cepa mūsu senči? Vienīgi pilngraudu milti satur B grupas vitamīnus, mikroelementus, makroelementus un iedīgli, kuram piemīt fantastiskas dziedniecības spējas.

Rafinētajiem miltiem nav ne iedīgļu ne grauda apvalku. Dabas radīto dziedniecisko graudu daļiņu vietā miltiem tiek pievienotas visas iespējamās pārtikas piedevas, kas ir ķīmiskā ceļā radīti aizstājēji, kuri nekad nespēs aizstāt pašas dabas radīto.[..]

Lai atjaunotu nācijas veselību, ir jāatgriežas pie senās tradīcijas un maize jācep ar pašā dabā- apiņos, iesalā- esošo raugu. Maize ar apiņu ieraugu satur visas neaizstājamās aminoskābes, ogļhidrātus, šķiedrvielas, B1, B2 un PP vitamīnu, tādas minerālvielas kā nātrija, kālija, fosfora, dzelzs un kalcija sāļi un tādus mikroelementus kā zelts, kobalts, varš, kuri piedalās unikālo elpošanas fermentu veidošanā. Ne jau velti maizes labības vārpas dēvē par zelta vārpām.

Ar apiņu ieraugu cepta maize veicina sulu izdalīšanos, proti, aktivizē fermentu un citu pilnvērtīgam gremošanas procesam nepieciešamo vielu izdalīšanos no aizkuņģa dziedzera, aknām, žults, vielu, kuras veicina motoriku. Cilvēks, kas ēd tādu maizi, uzņem enerģiju, neslimo ar saaukstēšanās slimībām, viņam uzlabojas stāja un atjaunojas imunitāte.

[Avots: Siņeļņikovs, V.(2011) Svētīgs Uzturs. Zemapziņas noslēpumi.Rīga: Sol Vita, 295lpp. ]

Mans ieteikums būtu sekot līdzi produktu saturam, kā arī maizīti gatavot mājās, izmantojot ieraugu. Protams, ne vienmēr maize, kuras saturā parādās vārds „raugs” ir gatavots no sausā, termofilā rauga, tomēr, ja Tev ir zarnu disbakterioze, diskomforts pēc ēšanas vai citas gremošanas problēmas, rauga lietošanu uzturā vajadzētu samazināt līdz minimumam, neatkarīgi no tā izcelsmes.

Autore: Ance Anna Šternberga

No posts found.