Kā ēst apzināti, lai iegūtu labu veselību

Šo īpašo kriju mācīja Jogī Badžans, un to praktizējot tu uzzināsi, kā ēst apzināti, lai iegūtu labu veselību. Lai to darītu, tev būs nepieciešams ēdiens, kuru tu vari ēst ar rokām. Šī krija iedalās vairākās daļās: mentālā sagatavošanās un lūgšana, ēšana lēnām un apzināti, meditācija par sagremošanu, ēšana neapzināti un tīrīšanās.

Šī ir unikāla un ļoti efektīva metode kā palielināt savu modrību un apzināšanos par to kā mēs ēdam. Pilna krija aizņems aptuveni 50-60 minūtes. Atbrīvojies un izbaudi.

Turpmāk Jogi Badžana vārdiem:

Joga sniedz neaprakstāmu enerģiju, turklāt jogai ir tik daudz aspektu. Šodien mēs runāsim par Bhodž kriju. Bhodž nozīmē ēdiens, krija nozīme –kā to ēst.

Tu ēd, lai dzīvotu. Nerij ēdienu, respektīvi neēd to ļoti ātri, nesagremojot to. Citādi kuņģis nespēj to sagremot un tev var rasties gremošanas traucējumi. Lai ēdiens būtu atjaunojošs un ķermeni dziedējošs, lai tas uzturētu ķermeni jaunu un modru, tev ir jāizmanto savas siekalas. Katrs kumoss, ko tu apēd ir jāsajauc ar siekalām, kārtīgi jāsakošļā. Ja tu to nedari, tad ēdiens pārvēršas par indi.

Ja to ēdienu, kuru tu agrāk apriji 15 minūtēs, tu sāksi ēst lēnāk un apzinātāk, tas kļūs par tavu labāko draugu, tavu spēku un tavu labāko atbalstu. Parasti, kad tu ēd, kustās visa tava nervu sistēma, kustās tava mute un mēle kopā. Bet tu neēd ēdienu, tu vienkārši to norij. Kad tu norij ēdienu, kas nav pienācīgi sakošļāts, tu atņem sev spēku, vitalitāti un modrību. Lēna ēšana ir viena no labākajām meditācijām pasaulē.

MENTĀLĀ SAGATAVOŠANĀS

1.Sagatavo savu mīļāko maltīti. Noliec to sev priekšā uz galda, tā it kā tu atrastos restorānā.

  1. Tagad, lūdzu, sēdi mierīgi, sadod rokas kopā lūgšanas pozā un aizver acis. Sajūti, ka tūlīt tapsi svētīts. Nomierinies un iztukšo sevi, lai uzņemtu šo Dieva dāvanu. Ja nebūs šī tukšuma, tad tu neko nespēsi uzņemt. Tas ir vajadzīgs tevis dziedināšanai, barības vielu uzņemšanai, akselerācijai un tīrībai. Tas ir kaut kas šajā brīdī, šodien, kaut kas brīnišķīgs, neaprakstāms, svēts un baudpilns. Lūdzu, koncentrējies. Noliec savu galvu uz mirkli lūgšanā.
  2. Atver acis un novieto savas rokas uz pleciem. Labo roku uz labā pleca, kreiso roku uz kreisā pleca – izturības zīme. Tad novieto savas rokas uz ceļiem – izturības zīme. Tad novieto savas rokas pie sirds, vienu roku uz otras – līdzjūtības zīme. Pēc tam ar plaukstām pieskaries pierei pār acīm.
  3. Noliec savas plaukstas uz leju, pār ēdienu, lai to svētītu. Koncentrējies un svētī savu ēdienu. Lēni, klusu un mierīgi nodibini saikni ar savu ēdienu un savu garu. Tevī ir Dievs – sajūti to, sajūti ēdienu, ikkatru gabaliņu, aptausti to un palūdz to. Tādējādi tu kļūsti par daļu no tā, un tas kļūst par daļu no tevis. Ir savienība.

APZINĀTA ĒŠANA

  1. Tagad, lūdzu, izvēlies, ko tu ēdīsi. Ēd ar rokām, bez karotes vai dakšiņas. Katru kumosu, ko tu saņem rokās, tev jātur ar visiem pieciem pirkstiem. Tie simbolizē – tevi, Jupiteru, Saturnu, Sauli un Merkuru. Katru mazāko porciju liec savā mutē kā skūpstu. Sagremo to pilnībā, brīvi, atvērti. Tavām lūpām nav jābūt aizvērtām. 25 % no tava ēdiena ir jābūt siekalām. Siekalas ir ļoti barojošas, veselību dodošas un jaunību uzturošas, un tās jau atrodas tavā mutē. Košļā tās, nenorij tās.
  2. Tagad ar savu mēli sajūti ēdienu. Ja sajūti, ka ir vēl kāds cietāks gabaliņš, turpini košļāt. Kad ēdiens ir mīksts, kā želeja, novieto to uz savas mēles gala un tu sajutīsi, ka tas ir salds. Ja tas nav salds, turpini košļāt. Ēdienam nav jānonāk barības vadā un kuņģī, kamēr tas nav kļuvis salds noliekot to uz mēles gala.
  3. Ļoti lēnām norij ēdienu. Tad ar mēli iztīri visu muti, arī apkārt zobiem, lai mutē vairs nebūtu ne kripatiņas ēdiena.

Tagad sekojot šiem norādījumiem turpini ēst. Turpini ēst, turpini apzināties, meditēt un sarunāties ar savu ēdienu. Visai tavai garīgai enerģijai ir jābūt pievērstai ēdienam. Vienkārši iedomājies, ka esi debesīs un Dievs tev pasniedz ēdienu, un tu baro sevi. Katru reizi, kad tu uzņem sevī ēdienu, tev ir jāatkārto šis process. Turpini aptuveni 35 minūtes, bet neapēd pilnīgi visu ēdienu, jo es vēlos tev parādīt atšķirību, tāpēc atstāj mazliet ēdiena vēlākam laikam.

MEDITĀCIJA PAR ĒDIENA SAGREMOŠANU

  1. Tagad saliec kopā vienā punktā tās rokas pirkstus, ar kuru tu ēdi un liec to otrās rokas plaukstā. Aizver otru plauktu, nosedzot kopā saliktos pirkstu galus. Sajūti to. Meditē. Šī ir dziedināšana caur tavu ēdienu. Tava roka ir pieskārusies ēdiena esencei. Koncentrējies. Turpini 3 minūtes.

Tagad ej dziļāk un tālāk, un pārstrādā savu ēdienu. Pārvērt to nektārā. Ir teiciens: “Ja tu nespēj svētīt savu ēdienu un nespēj sadraudzēties ar to, tad tev nav attiecības ar paša dzīvi.” Tev ir divas minūtes, lai sajustu gaismu. Tavam ēdienam ir jāsagremojas(jāpārstrādājas) ar tava prāta spēku un gribu. Turpini aptuveni 4 minūtes.

NEAPZINĀTA ĒŠANA

  1. Tagad, lūdzu, atver savas acis un apskaties, kas vēl tev ir palicis uz šķīvja. Ēd atlikušo ēdienu kā izsalcis dzīvnieks, norijot to. Kļūsti kā dzīvnieks, rij, rij, rij, aprij savu ēdienu, cik ātri vien vari. Turpini cik ātri vien vari, lai tavs ķermenis spēj radīt pretošanos šai dzīvniekveidīgai rīšanai. Ir veids, kā cilvēki ēd un ir veids, kā dzīvnieki ēd. Ir arī veids kā eņģeļi ēd. Enģeliskā ēšana ir “sattvik bodž”. Turpini 4 minūtes.

TĪRĪŠANĀS

10.Tagad piecelies, nomazgā rokas, seju, elkoņus, acis, ausis, virs uzacīm un kakla aizmugurē. Paņem rokās nedaudz ūdens un uzsmidzini to sev uz sejas.

Tavs spēks ir tavā prātā. Tavs ķermenis ir tikai transportlīdzeklis. Tu neēd tikai ēdienu, tu ēd savai veselībai, savai vitalitātei, savai enerģijai, labklājībai, izturībai un savai spējai cīnīties un uzvarēt. Bhoj Kriya, pareizi veikta, padara tevi veselīgu, mentāli spēcīgu, fiziski izturīgu un garīgi ļoti skaistu, un svētītu. Ja tu šādi ēdīsi katru dienu, būsi ļoti tievs, tev nekad nebūs nepieciešamība ieturēt diētu. Tu vari ieturēt vienu kārtīgu maltīti dienas laikā un tas tev aizņems stundu laika. Nav nozīmes tam, ko tu ēdīsi, kaut akmeņus, tie tevi padarīs veselīgu. Tava dzīve būs gara un tavs spēks būs milzīgs, ja tu spēsi sagaršot katru kumosu, ko liec sev mutē.

Fragments no Jogi Badžana mācībām, 1992.g. 13. Augustā, Ņūmeksikā.

©1992 The Teachings of Yogi Bhajan

Avots:http://www.3ho.org/

No posts found.