Joga sievietēm

Dievs radīja vīriešus un sievietes līdzvērtīgus. Arī joga ir Dieva radīta. Joga nevienu nediskriminē, neignorē un neizslēdz pēc dzimuma , ādas krāsas vai sabiedrības šķiras.  Senajās dienās sievietēm  bija pilnvērtīgas tiesības un iespējas praktizēt visus četrus dvēseles pašrealizācijas ceļus – karmu, džnānu, bhakti un jogu – , lai sasniegtu dvēseles apskaidrību.  Šo jogini vārdi ir atrodami upanišadās un purānās – stāstos par pagātnes leģendārajiem notikumiem un personāžiem. Prāta nepastāvība, pārdomas, slimības, skumjas un šķēršļi piemeklē gan vīriešus, gan sievietes. Atšķiras tikai sieviešu un vīriešu pieeja šīm problēmām, jo tā ir saistīta ar dzimumu dabisko disproziju (svabhāva). Lai arī abi dzimumi ir apveltīti ar intelektu un emocijām, vīrieša intelekts aug vertikāli, tas ir pilns ar lepnumu un ego, bet sievietes intelekts attīstās horizontāli, tajā ir līdzjūtība un līdzcietība. Sievietes ir apveltītas ar instinktīvām un intuitīvām spējām, bet vīrieši strādā ar analītisko prātu. Sievietes ir apveltītas ar emocionālo izpratni un dievbijību, vīrieši – ar intelektuālu pārdomu spējām.  Vīrieši nepievērš uzmanību emocionālajām jūtām un cenšas atrisināt emocionālas problēmas ar intelekta palīdzību, kas parasti balstās uz „es” lepnuma pamata (es nolemju, es zinu), nevis uz objektīvā prāta loģiku un saprātu. Savukārt sievietes instinktīvi izmanto emocionālo izpratni, lai atrisinātu emocionālos sarežģījumus.

Joga palīdz gan sievietēm, gan vīriešiem attīstīt intelektu prātā un izpratni, gudrību sirdī, lai tie dzīvotu sabalansētu dzīvi, uzturot harmoniju, līdzsvaru un saskaņu ne tikai mājās un ģimenē, bet arī visā sabiedrībā.

Joga grūtniecības laikā

Bieži grūtniecības laikā sievietes baidās nodarboties ar jogu un uztraucas par drošību. Viņas nespēj iedomāties, ka grūtniecības laikā varētu stāvēt uz galvas. Bet, ticiet man, šīs āsanas ir kā Dieva dāvana. Grūtniecībai piemērotas āsanas un prānājāmas vingrinājumus vajadzētu izpildīt regulāri. Tad sieviete saglabās labu fizisko veselību un pozitīvu noskaņojumu, kā arī radīs labvēlīgu sanskāru bērniņam.  Jogas praktizēšana grūtniecības laikā nodibina kontaktu ar bērniņu un apskauj viņu ar jaukām un labvēlīgām domām, kas rodas mierīgā un nepiesārņotā prātā, jo topošās mātes ķermenis ir vesels un nervu sistēma –mierīga. Viņas gremošanas, asinsrites un izvades sistēmas funkcionē bez problēmām, kaut arī hormonālā sistēma piedzīvo milzīgas izmaiņas. Papildus šiem labumiem jogas prakse nelaidīs ķermenī slimības un infekcijas, palīdzot uzturēt nevainojamu imūnsistēmu, un sagatavos prātu vieglām dzemdībām bez stresa, satraukumiem, nemiera un bailēm. 

Avots: B.K.S Ajengārs

Attēls: devianart.com

No posts found.