3 virabhadras (3 varoņi)

Ha-Tha jogā ir zināms jogas āsanu komplekts, kas sastāv no pozām: Varonis 1, Varonis 2 un Varonis 3.

Āsanas ir tulkotas no sanskrita vārda “Virabhadrasana”, kur “vira” nozīmē ” varonis “, “bhadra” nozīmē ” draugs “un “āsana” nozīmē “poza” . Šo pozu nosaukumi ir radušies, iedvesmojoties no hindu mitoloģijas, kur leģenda stāsta par priesteri Dakshu, kurš gatavojās veikt lielu uguns ziedošanas ceremoniju. Viņa meita Sati bija precējusies ar dievu Šivu. Tā kā Šiva bija askēts un dzīvoja vienkāršos apstākļos, Daksha nepieņēma savas meitas Sati laulību ar Šivu un uz rīkoto ceremoniju viņus neielūdza. Lai gan Sati sāpināja tēva noraidošā attieksme, viņa vienalga ieradās uz tēva rīkoto uguns ziedošanas ceremoniju. Ceremonijas laikā Sati ar tēvu izcēlās strīds, kā rezultātā Sati paziņoja, ka nevēlās savu ķermeni, ko tēvs tai ir devis, un ielēca ziedošanas ugunī. Kad Šiva uzzināja par sievas nāvi, viņš jutās tik izmisis, ka izrāva vienu no saviem drediem un nometa to uz zemes, kur tas pārtapa par kareivi (Virabhadru). Burvju varonis Virabhadra uzbruka Daksham uguns ziedošanas ceremonijā, kur tas eksplodēja no zemes uz augšu un nogalināja Dakshu ar savu zobenu. Vēlāk pats Šiva parādījās ceremonijas vietā un nožēloja, ko bija izdarījis un atdzīvināja Dakshu, dodot tam kazas galvu. Arī savu sievu Satī Šiva vēlāk atdzīvināja.

Virabhadrāsana 1 attēlo varoni, kurš burtiski eksplodē no zemes debesīs, Virabhadrāsana 2 parāda varoni ar izvilktu zobenu, kurš noskatījis savu pretinieku, savukārt Virabhadrāsana 3 ir varonis, kurš ar izvilktu zobenu drāžas uz priekšu, lai nogalinātu Dakshu.

Virabhadrasana 1 (Varonis 1)

Anatomiskais uzsvars: potītes, ceļi, augšstilbi, gurni, vēders, krūtis, plaušas, mugura, pleci, kakls.
Virabhadrasana 1 stiepj krūtis un plaušas, plecus un kaklu, vēderu, gurnus. Stiprina plecus un rokas, kā arī muguras muskuļus. Stiprina un stiepj augšstilbus, ceļus un potītes.
Āsana ir terapeitiska pie išiasa.
Virabhadrāsanu 1 nepildīt pie augsta asinsspiediena, sirds problēmām. Personām ar sasprindzinājumu plecos plaukstas turēt paralēli vai pat vēl platāk un galvu taisni, nevis skatīties uz plaukstām.

Soli pa solim:
1) No izklupiena, kur labā kāja ir priekšā un kreisā aizmugurē, pieceļamies stāvus, lai aizmugurējās kājas papēdis būtu iegriezts uz iekšu 45-60 grādus un priekšējā pēda skatītos taisni. Abu kāju papēži atrodas vienā līnijā.
2) Ieelpā paceļam rokas augšā Vadžramudrā vai Namaste (Andžali mudra), vai arī atstatus, plaukstām paralēli viena otrai.
3) Aizmugurējo papēdi spiežam grīdā un ar rokām un pakausi stiepjamies debesīs, lai mugurkauls ir pilnībā taisns, nolaižam plecus, aizmugurējā kāja ir taisna, un priekšējais augšstilbs iespēju robežās ir paralēli zemei.
4) Gurnus vedam uz priekšu un atliecamies uz aizmuguri, atbrīvojot ribas, krūtis, plecus, kaklu un seju.
5) Svars sadalīts starp abām kājām, pozai seko Virabhadrasana 3.
Dominējošā čakra: Muladhāra

Virabhadrāsana 2 (Varonis 2)]

Anatomiskais uzsvars: potītes, ceļi, augšstilbi, gurni, krūtis, plaušas, pleci un mugura.
Virabhadrasana 2 stiepj krūtis, plecus, gurnus un plaušas. Stiprina plecus, rokas, potītes, ceļus, augšstilbus, muguru un stimulē vēdera dobuma orgānus. Āsana sevišķi ieteicama grūtniecēm pēc 3.mēneša, jo mazina muguras sāpes.
Āsana ir terapeitiska pie karpālā kanāla sindroma, plakanās pēdas, neauglības, osteoporozes un išiasa.
Virabhadrāsanu 2 nepildīt pie augsta asinsspiediena un caurejas. Personām ar sasprindzinājumu kaklā negriezt galvu, lai skatītos uz priekšējās rokas pirkstiem, bet turēt to taisni.
Soli pa solim:

1) Ar lēcienu izlecam kājas plati, iegriežam labo pēdu pa labi, lai pirksti skatītos uz paklājiņa priekšējo malu un kreiso kāju iegriežam 45 grādus uz iekšu, paceļam rokas paralēli zemei, pagriežam galvu pa labi, skatienu vēršam uz labās plaukstas pirkstu galiem,
2) Izelpā ieliecam priekšējo kāju celī, savācam vēderu, stiepjamies aiz pakauša debesīs un stiepjam garas rokas,
3) Sadalām svaru starp abām kājām, pārbaudām vai celis nepārsniedz pēdas pirkstu galus un iespēju robežās mēģinām ieliekties celī, lai augšstilbs būtu paralēli zemei, noturam 30 sek.- 60 sek.
4) Atbrīvojam plecus, kaklu un neaizmirsta par elpu.
5) Pozai seko Trikonāsana.
Dominējošās čakras: Manipūra, Anahāta

Virabhadrāsana 3 (Varonis 3)

Anatomiskais uzsvars: augšstilbi, sēžas muskuļi, ceļi, potītes, gurni, pleci, mugura un rokas.

Virabhadrāsana 3 stiepj gurnus, plecus un stiprina muguras muskuļus. Stimulē aknas, nieres, liesu, aizkuņģa dziedzeri un nervu sistēmu, kā arī uzlabo līdzsvaru, palielina izturību un plaušu tilpumu, stimulē sirdi un asinsvadu sistēmu. Ieteicama diabētiķiem. Palīdz attīrīt aizsērējušas artērijas, kas novērš turpmākās sirds un asinsvadu problēmas, ieteicama pie varikozām vēnām. Stiprina trapec un deltveidīgos muskuļus, dedzina taukus un veido skaistu jostas vietu. Mazina spriedzi mugurkaulā.
Kontrindikācijas: augsts asinsspiediens, problēmas ceļos, potītēs.
Soli pa solim:
1) No Virabhadrāsanas 1. skat. attēlu 1., kur rokas ir pastieptas augšā Andžāli vai Vadžra mudrā, pārnesam svaru uz priekšējo kāju, ievērojot, ka balansa kājas pēda ir novietota taisni, celis, augšstilbs un rokas ir nospriegotas, ieelpā pastiepjamies uz augšu un izelpā liecam krūšu kurvi uz priekšu vienlaicīgi ceļot augšā aizmugurējo kāju, kur pēdas pirkstu gali skatās taisni grīdā vai ir nostiepti, ķermeņa augšdaļa ir vienā līnijā ar aizmugurējo kāju un paralēli zemei.

2) Skatiens jāvērš uz priekšu vai uz leju, rokas jāstiepj uz priekšu un augšā, īpaši uzsverot ķermeņa augšdaļas stiepšanos uz priekšu, seko klasiskā Ardha chandrāsana (pusmēness poza), Dandāsana (nūjas poza) vai Virabhadrāsana 3 ar otru kāju. Jogas praktiķiem ar pieredzi iesaku izlīdzināt gurnus, kamēr stāvat āsanā.
Piebilde: vienmēr jāievēro āsanu secība, tāpēc vislabāk nodarboties pieredzējuša instruktora vadībā. Dominējošā čakra- Anahāta

Avots: Līga Leskeviča

Foto: https://www.beachbodyondemand.com/

No posts found.