Kā radīt savu 30 minūšu jogas programmu praktizēšanai mājās

Bieži, šajā aizņemtajā laikā, mums ir tikai 30 minūtes laika, ko veltīt sev, vislabākais, ko varam darīt , protams, ir joga! Lailietderīgi izmantotu laiku, mums ir jāpajautā pašiem sev, kas mums šobrīd ir vajadzīgs?  Vai mums vajag aktīvu jogu enerģijas iegūšanai vai daudz mierīgāku jogu sevis atjaunošanai.

Katja Grodecki, jogas skolotāja, kas māca gan Vinjasas jogu, gan atjaunojošo jogu, piedāvā idejas, lai mēs spētu paši radīt savu jogas programmu, izejot no savām konkrētā brīža izjūtām un vajadzībām, nevis balstoties uz grāmatām vai standarta pozām.

ELPO UN KLAUSIES!

Apsēdies un veic dziļo elpošanu – dziļas ieelpas un izelpas. Kad tu jūties mierīgi un stabili, tad pajautā sev – kas ir tas, kas man šodien ir vajadzīgs? Esi atvērts visam, kas ienāk tev prātā. Vai tu jūties spēka un enerģijas pilns? Tad tev, iespējams, derēs Vinjasa plūsmas joga. Bet varbūt tavam ķermenim un prātam ir vajadzīgs miers un atpūta? Tad tev palīdzēs atjaunojošā joga. Iespējams, tu vēlies koncentrēties uz savām čakrām, vai kādu konkrētu, atsevišķu čakru vai tikt pāri kādam konkrētam notikumam savā dzīvē. Kad esi skaidri izlēmis, kas ir tas, kas tev ir vajadzīgs, tad ievelc pāris dziļas elpas un sāc ar motivāciju šai praksei, dienai un ne tikai. Skaidri saskati to mērķi, ar kuru tu veiksi šo praksi.

IEJŪTIES UN SAJŪTI PRAKSI!

Atjaunojošai praksei, izvēlies divas vai trīs pozas, kuras tu vēlies praktizēt, balsoties uz to, ko vēlies sasniegt, un tad pabeidz ar šavāsanu. Lieliska poza sirds un gurnu atvēršanai ir tauriņa poza guļus. Maiga poza mugurkaulam ir bērna poza.

Līdzīgi, Vinjasas praksē, tu vari izvēlēties koncentrēties uz gurnu atvēršanu –veicot pūķa pozu vai citus izklupienus; atvērt sirds čakru ar noliecieniem uz aizmuguri vai vienkārši izmantot dažādas pozas un veikt tās noteiktā secībā, maigi pārejot no vienas pozas uz otru.

Lūk , piemērs vienkāršai Vinjasa jogas plūsmas praksei, kas aizņems aptuveni 30 minūtes. 

1.Iesildies pāris reizes izapļojot kaklu no vienas puses uz otru, un veicot kaķa –govs jogas pozas vienotā plūsmā. 

2. Trīs Surya Namaskar cikli.

3. Viena vai divas stāvošās pozas, kā piemēram Trijstūra poza, Kareivja poza vai līdzsvara pozas – Koka poza vai Ērgļa poza. Noturi katru pozu 5 elpas.

4. Nogulies uz paklājiņa ar vēderu uz leju.  Izvēlies pāris pozas ar atliecienu uz aizmuguri, kā piemēram kobras pozu un sirseņa pozu. Noturi katru pozu 5 elpas.

5. Pēc tam veic bērna pozu, paliec tajā 5 elpas.

6. Pāris noliecieni uz priekšu sēdus. Katru pozu noturi 5 elpas.  Piemēram spāres pozu vai  noliecienu uz priekšu ar taisnām kājām (Paschimottasana).

7. Izvēlies vienu apgriezto pozu. Piemēram -Viparita Karani jeb kājas augšā atbalstā pret sienu. Noturi šo pozu 10 elpas.

8. Izvēlies vienu Sagrieziena pozu un noturi 8-10 elpas uz katru pusi.  

9. Beigās noteikti neaizmirsti pavadīt laiku Šavasanā,  vismaz 4 minūtes.

Ja tavs laiks praksei ir ierobežots, pārliecinies,  ka tev netālu ir pulkstenis. Tas palīdzēs kontrolēt laiku, taču mazākais par ko būtu jādomā jogas laikā ir steiga, tāpēc labāka ideja ir izmantot mūziku un izveidot dziesmu listi ar 30 minūšu kopējo garumu.  Tā tu varēsi koncentrēties uz jogu un ar laiku jau zināsi, kad prakse tuvojas beigām. 

Autors: Katja Grodecki
Foto: deviantart/galka

No posts found.