4 bieži sastopamas jogas skolotāju kļūdas

Reizēm, mēs jogas skolotāji, tik ļoti koncentrējamies uz savu personisko jogas praksi, ka aizmirstam par savu skolnieku vajadzībām. Vienā no saviem pēdējiem ceļojumiem, man bija iespēja piedalīties vienā jogas nodarbībā, taču es nespēju iedziļināties savā praksē, jo skolotājs nepārtraukti laboja jebkuru kustību un pozu, pārvēršot nodarbību mazā seminārā. Kā skolotāja, atzīstos, arī es esmu tā darījusi, un reizēm tas ir nepieciešams. Taču reizēm, ja labojumi ir vairāk dogmatiski, tas nav vajadzīgs, jo pāri visam, joga ir katra studenta mēģinājums atrast savu individuālo ceļu cauri praksei.

Lūk, galvenās jogas skolotāju kļūdas.

1.AIZMIRST SKATĪTIES UZ SAVIEM SKOLNIEKIEM

Ļoti bieži skolotājs paliek uz sava paklājiņa vai staigā apkārt pa zāli nemaz neskatoties uz citiem. Izveido acu kontaktu. Koncentrējies uz notiekošo attiecīgajā brīdī, un esi kopā ar saviem skolniekiem.

2. RUNĀ PĀRĀK DAUDZ

Reizēm skolniekiem vajag palīdzību, reizēm nevajag. Reizēm skolotāji stāsta par lietām, kuras ir pilnīgi nevietā, tikai lai aizpildītu klusumu.  Tā vietā koncentrējies uz 1 vai diviem aspektiem, kas ir būtiski konkrētai nodarbībai. Tā tu ne tikai uzlabosi savu koncentrēšanās līmeni, bet uzlabosies arī tavu skolnieku personiskā pieredze.

3.PIETURĒŠANĀS PIE STANDARTIEM

Jā, katrai pozai ir noteikta forma, secība utt., bet visi ķermeņi nav vienādi, tāpēc visiem nederēs vieni ieteikumi un palīglīdzekļi. Tāpēc, atkal, atceries vērot savus skolniekus, lai zinātu, kas tiem ir un kas nav nepieciešams. Iespējams, ka ir kāds konkrēts iemesls kādēļ kāds pozu izpilda citādāk nekā pārējie, un tas nebūt nav nepareizi.

4.FOKUSĒŠANĀS UZ SAVU PERSONISKO PRAKSI

Praktizē to, ko tu slavē, bet neslavini to, ko tu praktizē, jo tavs prakses līmenis, iespējams, nav pieejams taviem skolniekiem. Dod viņiem brīvību atklāt un atrast savu personisko praksi. Tavs ķermenis un prāts, iespējams, vēlas ko citu. Nodibini saikni ar saviem skolniekiem un padziļini savu personisko praksi un pieredzi. Aizmirsti par likumiem un noteikumiem un sāc mācīt balstoties uz savu sirdi. 

Džesija Andriksa

Foto: https://americanyogaacademy.com/

No posts found.