4 mīti, kas attur vīriešus no jogas

Par spīti tam, ka jogas pirmsācēji ir spēcīgi vīrieši un daudzas pozas, kas radītas Indijā, ir paredzētas tieši vīriešu ķermenim (par ko daudzas sievietes vēl aizvien sūkstās – pamēģiniet veikt stāju uz pleciem ar G izmēra krūtīm), rietumnieki bieži uzskata jogu par neiemērotu vīrišķajam dzimumam. Nebūt nepalīdz arī žurnāli, kuros glītas, smalkas ķermeņa uzbūves modeles sēž mierpilnā lotosa pozā vai veic koka pozu uz saulrieta fona. Kāpēc netiek rādīti platās īsbiksēs tērpušies vīrieši ar alus vēderiņu un lielāku interesi par muguras sāpju mazināšanu nekā karmu? Ja esat vīrietis, kas nekad nav nodarbojies ar jogu, jūs iespējams, vēlaties to izmēģināt, bet dziļi sevī jūtat pretestību, kas kavē doties uz nodarbību (starp citu, daudzi vīrieši, kas nodarbojas ar jogu, stāsta, ka sākuši apgūt jogu no grāmatām).

ČETRI MĪTI PAR JOGU

1.MĪTS: JOGA DOMĀTA SIEVIETĒM

Ja esat vīrietis, var šķist, ka joga nav jums piemērota – stiepšanās var šķist sarežģīta, pat ja esat labā formā un nodarbojaties ar sportu.  Sievietes no dabas ir lokanākas nekā vīrieši un biežāk izvēlas jogu kā galveno fizisko aktivitāti, tāpēc arī radies šis priekšstats.  Vīriešiem labāk patīk saglabāt savu „nedēļas nogales karotāja” tēlu.

Vīriešiem joga ir grūta ne vien fiziski, bet arī garīgi, saka Džefs. „Nav viegli, kad apkārt ir tik daudz sieviešu, kurām viss šķietami padodas daudz labāk. Vajadzīgs laiks un pazemība, lai pārvarētu šo garīgo pretestību.

Es vadu nodarbības golfa spēlētājām, kuras stāsta, ka kopš jogas sākšanas jūt mazāk sāpju, jūtas labāk savā ķermenī un arī veiksmīgāk spēlē. Kad viņas centās pārliecināt pievienoties nodarbībās arī vīrus, tie nespēja samierināties ar kolēģu izsmieklu. Vīriešus šausmina doma, ka joga kādā ziņā viņus dara sievišķīgākus. Viņi domā, ka joga ir pārāk izsmalcināta un viņi izskatās muļķīgi vai negūst no tās neko noderīgu.

Par laimi, profesionāli sportisti u uzņēmēji sāk atklāti stāstīt, ka nodarbojas ar jogu, līdz ar to priekšstati pamazām mainās.”

2.MĪTS: TAS NAV KĀRTĪGS TRENIŅŠ

„Visiem patīk joga tāpēc, ka tā nav pārāk grūta,” Lielbritānijas laikrakstam nesen sacīja slavenību fitnesa treneris. Tieši šādi kļūdaini komentāri atgrūž iespējamos interesentus, īpaši vīriešus.  Jogas pasniedzējs Barons Baptists, Filadelfijas Ērgļu futbola komandas treneris ,stāsta, ka viņa pieredzē vīriešus interesē jogas stili, kuros nepieciešama izturība, jo „viņus piesaista prakses spēks”.

Pat olimpisko spēļu dalībnieki (varbūt izņemot vingrotājus) atradīs jogas veidu, piemēram,  Āštanga jogu, kas viņiem būs izaicinājums.

Joga nepadarīs jūs par muskuļu kalnu un nepiešķirs maratona skrējēja formu, tomēr jūs nodarbināsiet sirds un asinsvadu sistēmu un attīstīsiet garākus, elastīgākus , līdzsvarotākus muskuļus, kas noderēs ne vien sporta veidā, ar ko nodarbojaties, bet arī citās dzīves jomās –pagriezties, braucot ar auto atpakaļgaitā, šūpot golfa nūju, pacelt bērnu, nesavainojot muguru, aizsniegties līdz skapja augšējam plauktam. Šis ikdienas fitness kļūst svarīgāks līdz ar katru nodzīvoto gadu.

3.MĪTS: ES NEESMU PIETIEKAMI LOKANS

Lokanība nav obligāta prasība, lai nodarbotos ar jogu, tā nāk ar praksi. Katrs darbojas, nesacenšoties līdz savai kustību robežai.

Joga ļoti noder vīriešiem, jo iedarbojas uz galvenajām problēmzonām – saspringtiem pleciem, gurniem, paceles cīpslām un kvadricepsiem, kā arī kājām, kas ir vājākas par ķermeņa augšdaļu, un vāju rumpi. Viss minētais var izraisīt sāpes muguras lejasdaļā, par ko vīrieši bieži sūdzas. Ar laiku ķermenī iestāsies līdzsvars. Muskuļi labāk spēs cits citu balstīt, vienmērīgi un efektīvi sadalot slodzi. Fiziskā līmenī joga nozīmē rast līdzsvaru starp spēku un lokanību. Turklāt allaž pastāv iespēja izpildīt grūti paveicamas pozas, veicot vienkāršus pielāgojumus, izmantojot palīglīdzekļus un attieksmi „reizēm mazāk ir vairāk”.

4.MĪTS: JOGA MAZINĀS MANU KONKURENCES GARU

Vai joga notrulinās jūsu azartu un sacensību garu? Arvien vairāk uzņēmēju pievēršas jogai, lai saglabātu modrību un panākumus, tātad tā nevar būt tiesa. Joga uzlabo prāta skaidrību, koncentrēšanos un spēju tikt galā ar stresu, kas ir nozīmīgas prasmes e-pastu, sociālo tīklu un īsziņu pilnajā pasaulē, ko turklāt diktē ekonomiskā nepastāvība. Jogā dabisko konkurences garu var vērst iekšēji kā līdzekli, lai uzlabotu sevi.

Viens no pirmajiem uzņēmējiem, kas pievēršas jogai,  bija multimiljonārs un uzņēmuma Terra Firma priekšsēdētājs Gajs Hendss, kurš nodarbojas ar jogu no rītiem pirms darba. Bilss Gross, Amerikas „akciju karalis” stāsta, ka dažas no izcilākajām idejām nākušas tieši, stāvot uz galvas, un pēc nodarbības rodas iedvesma tās attīstīt un īstenot.

Avots grāmata “Joga ikvienam”

No posts found.