5 jogas asanas jaunu pāmaiņu uzņemšanai un ieaicināšanai sevī

Tadāsana jeb kalna poza

1. Vispirms basām kājām nostājies taisni, pēdas gurnu platumā. Atbrīvo plecus. Ieklausies ķermenī un sajūti vai kaut kur ir spriedze, sāpes vai neērtības sajūta. Ja tāda ir, tad atbrīvo ķermeni ar dziļu ieelpu caur degunu un nopūtu caur muti.

2. Maigi pārnes ķermeņa svaru uz papēžiem, paceļot un izplešot pirkstus, pirms atgriezties sākumpozīcijā. Sajūtu saikni ar zemes enerģiju caur paklājiņu uz kura tu stāvi.

3. Aizver acis un iedomājies savas saknes nākam no tavām pēdām un iesakņojoties zemē. Sajūtu stabilitāti , spēku un „piezemēšanos”.

4. Ja jūties ērti, rokas saliec kopā lūgšanu pozā sev pie sirds, pleci pilnībā atbrīvoti.

Šī poza, palīdz atgūt līdzsvaru, „piezemēties” un līdzsvaro saknes čakru Muladharu jeb mūsu „cīnies vai lido” centru.  Disbalanss šajā čakrā var novest pie pārguruma sajūtas, nespējas atpūsties, nemotivētas emocijas un darbības. Joga palīdz līdzsvarot šīs enerģijas un realizēt mūsu vīzijas. 

Utkatāsana jeb Krēsla poza

1. Sāc ar kalna pozu, pēdas saliec kopā tā, lai īkšķi saskaras.

2. Ieelpo un pacel rokas augšā, sev virs galvas, plaukstas ar skatienu  viena pret otru  un rokas vienā līnijā ar ausīm.

3. Izelpo un saliec ceļgalus kopā, apsēžoties tā it kā tev aiz muguras būtu krēsls. Pievērs uzmanību tam, lai ceļgali neaiziet pāri pirkstiem un sadali svaru vienmērīgi starp ceļiem un pēdām. Mugura taisna.

4. Lāpstiņas virzi kopā un uz leju, astes kaulu virzi uz iekšu.  Muguras lejas daļa lēnām stiepjas un pārliecinies, ka abi ceļi ir vērsti virzienā uz priekšu, abi vienā līnijā.

5. Ar izelpu mēģini apsēsties mazliet dziļāk. Kad esi gatavs, ar ieelpu lēnām izej no pozas un atgriezies kalna pozā.

Šī ir vēl viena lieliska poza saknes čakras līdzsvarošanai. Krēsla poza var palīdzēt mums kontrolēt savu dzīvi. Tā nostiprina potītes, ceļgalus, cirksni un mugurkaulu, tajā pašā laikā pastiepj plecus un krūtis.

Tiem, kas cieš no augsta asinsspiediena nevajadzētu rokas celt pāri galvai.

Kamieļa poza jeb Ustrāsana

1. Apsēdies uz ceļgaliem, kājas gurnu platumā un paralēli. Kāju pēdas uz pirkstgaliem. Rokas novieto uz muguras lejas daļas ar pirkstiem virzienā uz leju.

2. Ieelpo, virzi lāpstiņas kopā, atverot krūtis. Izelpo, un lēnām liecies atpakaļ.

3. Kakls un galva vienā līnijā, maigi stiepjas. Virzi plecus prom no ausīm.

4. Ja tu jūties ērti šajā pozā un esi pirms tam pietiekami iesildījies, virzi rokas zemāk, uzliekot labo plaukstu uz labās kājas papēža, un kreiso roku uz kreisās kājas papēža.

5. Lai izietu no pozas, izelpo un vispirms lēnām un virzi sēžamvietu lejā, apsēžoties uz papēžiem. Pēc tam krūtis atgriežas sākumpozīcijā. Atceries galva un kakls visu laiku paliek vienā līnijā.  

Šī poza ir ļoti spēcīga poza ar noliecienu uz aizmuguri tiem, kuri ir raduši šo pozu veikt. Tā nodrošina dziļu stiepšanos ķermeņa priekšdaļai un simbolizē atvēršanos nākotnei. Lieliska poza, lai atmestu visu veco un sagatavotu sevi jaunajam.

Īpašu uzmanīgiem jābūt tiem,kuriem ir dažādas problēmas ar kaklu un sprandu un tiem, kuri cieš no hipertensijas. 

Izstieptā kucēna poza jeb Uttana Shishosana

1. Sāc atrodieties uz ceļgaliem.  Ceļgali  atrodas tieši zem gurniem, un rokas tieši zem pleciem.  

2. Pēdas uz pirkstgaliem. Ar rokām lēnām ej uz priekšu, gurnus paturot augšā.

3. Izelpo un rokas turpina stiepties uz priekšu un krūtis nonāk lejā uz paklājiņa.

4. Ja jūties ērti, pieri vari novietot uz paklājiņa, turot rokas nostieptas, kamēr gurni  stiepjas uz aizmuguri, virzienā uz papēžiem.  Mēģini pagarināt savu ķermeni cik vien vari, sākot no galvas kroņa līdz astes kaulam. Tev jāsajūt kā stiepjas mugurkauls un krūšu sānu daļa.

Šajā pozā stiepjas pleci, mugurkauls, gurni un rokas. Nomierinās prāts un ķermenis tiek atbrīvots no uzkrātā stresa un spriedzes. Tā ir lieliska ikvienam, kurš lielāko dienas daļu pavada sēžot pie datora.

Īpaši piesardzīgiem jābūt tiem, kuriem ir kādas muguras, sprandas traumas.

Nedzīvā poza jeb Savāsana

1. Apgulies uz muguras, kājas paklājiņa platumā, pleci atbrīvoti un rokas gar sāniem ar plaukstām uz āru.

2. Aizver acis un koncentrē savu uzmanību uz uzacīm, kaklu, vēderu, sēžamvietu, gurniem un pēdām. Ar katru izelpu atbrīvojies no jebkuras spriedzes un saspringuma ķermenī.

3. Sajūti tās ķermeņa daļas, kas saskaras ar paklājiņu. Jūties pilnībā „piezemējies” un savienojies ar zemes enerģiju.

4. Paliec šajā pozā tik ilgi cik vien vari.

Šī poza ir jebkuras jogas prakses noslēdzošā poza un pat tad, ja tā šķeit ļoti vienkārša,tā  var būt liels izaicinājums prāta nomierināšanai un atbrīvošanai no domām. Tas simbolizē visa aizejošā nāvi un ļauj mums atdzimt jauniem notikumiem un pieredzei. Lieliska poza ,ali atmodinātu un ieaicinātu sevī jaunas pārmaiņas un iespējas.

No posts found.