Kāda ir saistība starp meditāciju un jogu?

Meditācija ir ļoti prestižs vārds, kas saistīts ar jogu. Sanskritā to sauc par dhyana jeb samadhi. Dhyana ir prāta koncentrēšanās stāvoklis uz vienu objektu tiktāl, līdz šis objekts ienāk prātā atkal un atkal un to netraucē neviena cita doma. Šajā stāvoklī pastāv triju lietu apzināšanās:

Objekta,

Samadhi stāvokļa sasniegšanai meditēt var dažādi. Izplatītākie veidi ir vārdu atkārtošana (mantra), OM skandēšana, materiāla simbola (attēla vai liesmas) izmantošana.

Pieredzes,

Tā, kurš šo notikumu piedzīvo, jeb „es”. 

Kad „es” apziņa tiek pieklusināta, paliek tikai objekta pieredze. Tas notiek samadhi stāvoklī. Visi posmi kopā veido meditāciju.

Svarīgākais šo metožu aspekts ir vēlmju (trishna) pārtraukšana. Ja jūs nespējat pārtraukt vēlēties, prāts nevar kļūt rāms.

Samadhi noved pie sevis apzināšanās (atmajnyana), kas, pēc Patandžali un seno Hatha yoga skolotāju domām, ir jogas kulminācija.

Taču šo augstāko mērķi daudzi cilvēki, kuri jogu praktizē kā veselīga dzīvesveida sastāvdaļu, tā arī nekad nesasniedz. Tomēr meditatīvā stāvokļa zinātniskajos pētījumos ir atklāts, ka šādi uzlabojas arī organisma fizioloģija. Meditācija palīdz ārstēt un pasargāt organismu no tādām stresa radītām kaitēm kā diabēts, paaugstināts asinsspiediens, artrīts, psoriāze, bezmiegs, gremošanas traucējumi, paaugstināts skābums kuņģī, gāzu uzkrāšanās utt.

Ir pierādīts, ka meditācija ir nozīmīga mūsdienu jogas tehnika, kas ir īpaši piemērota tieši mūsu laikmeta radīto problēmu risināšanai. 

Fragments no Savitri Rāmaiahs “Joga Veselībai”. 

No posts found.